O predsedníctve v Rade EÚ diskutuje Lajčák aj s opozíciou

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 12:35 • 2 min
O predsedníctve v Rade EÚ diskutuje Lajčák aj s opozíciou

BRATISLAVA - S predstaviteľmi politických strán o predsedníctve Slovenska v Rade EÚ diskutuje minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Ako informoval šéf rezortu diplomacie, diskusie sú súčasťou snahy ministerstva zapojiť do procesu príprav čo najširšie spektrum relevantných účastníkov.

slovakia

left justify in out

"Aj preto už dva roky vedieme dialóg s politickými stranami o priebehu príprav. Chceme byť maximálne transparentní a v konzultáciách sa snažíme predchádzať tomu, aby vznikali o procese príprav akékoľvek pochybnosti," zdôraznil Lajčák. Slovensko preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES) 1. júla 2016. Parlamentné voľby, z ktorých vzíde nová vláda, budú 5. marca 2016.


Rok pred SK PRES Lajčák verejnosti priblížil, ako napredujú prípravy a čo ešte treba urobiť. Zároveň tiež uviedol, že s harmonogramom príprav oboznámil aj predstaviteľov politických strán, ktoré sú v parlamente alebo majú veľkú šancu sa po voľbách do Národnej rady SR dostať. Lajčák sa so zástupcami politických strán prvý raz stretol v januári, ale ministerstvo strany priebežne začleňuje do dialógu na úrovni Národného konventu a priebežne im posiela materiály súvisiace s predsedníctvom. V máji 2013 strany takisto podpísali Deklaráciu o nezneužívaní predsedníctva na politický boj. Predsedníctvo by sa tak nemalo stať témou politických šarvátok. "Veľmi nám záleží na celospoločenskom vlastníctve témy predsedníctva, pretože poskytne priestor a možnosti širokej škále aktérov - od vlády, parlamentu a samospráv cez našich umelcov, podnikateľov, školy alebo mimovládnymi organizáciami,“ pripomenul šéf diplomacie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies