O predraženom stravovaní v nemocniciach by mal výbor hovoriť najneskôr v pondelok

NETKY.SK • 10 December 2014, 12:28 • 2 min
O predraženom stravovaní v nemocniciach by mal výbor hovoriť najneskôr v pondelok

BRATISLAVA - Opozícia požiadala o zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru k informáciách o predražených tendroch na dodávanie stravy do štátnych nemocníc.

slovakia

left justify in out

Podľa nich štyri štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní pri desaťročnom zmluvnom vzťahu 81 miliónov eur. Výbor by sa mal zísť do siedmich dní. Podľa informácií poslanca NR SR Viliama Novotného by mal byť najneskôr v pondelok (15.12.). Novotný bude žiadať od ministra zdravotníctva Viliama Čisláka správu o predraženom stravovaní v nemocniciach.
      

Zbieranie podpisov iniciovala podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová. Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) je po odovzdaní podpisov povinný zvolať mimoriadne zasadnutie do siedmich dní. "Som veľmi zvedavá, ako sa k tejto kauze postavia poslanci Smeru-SD, najmä poslanec Vladimír Baláž, ktorý je riaditeľom jednej z týchto nemocníc. Aspoň nám bude môcť poskytnúť informácie o týchto tendroch z prvej ruky," uzavrela Kiššová.
      

Denník SME v spolupráci s Transparency International zistil, že štyri štátne nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní za desať rokov 81 miliónov eur s DPH. Firmám platia za dodávku stravy, pričom jej cena na deň pre pacienta sa v tendroch pohybuje od 8,3 do 10,8 eura. Iné nemocnice, sociálne či geriatrické zariadenia za stravu pre pacientov platia o polovicu menej.
      

Ďalej denník upozornil, že do súťaže o dodávku stravy sa prihlásili personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxemburgu.
      

Firma Hospital Catering Solutions v roku 2012 nemala zamestnanca a na účte mala základné imanie 5000 eur, napísal denník. Verejné obstarávanie nechali nemocnice urobiť externej firme, žilinskej spoločnosti Euro Dotácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona