O predĺžení zmluvy s Microsoftom rozhodne nový kabinet

NETKY.SK • 21 Marec 2012, 12:54 • 2 min
O predĺžení zmluvy s Microsoftom rozhodne nový kabinet

O predĺžení zmluvy s Microsoftom rozhodne nový kabinet - Slovensko O predĺžení miliónovej licenčnej zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou Microsoft rozhodne nový kabinet. Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) by jej predĺženie ešte dosluhujúco

slovakia

left justify in out

img

O predĺžení miliónovej licenčnej zmluvy medzi rezortom financií a spoločnosťou Microsoft rozhodne nový kabinet. Podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) by jej predĺženie ešte dosluhujúcou vládou bolo totiž nezodpovedné vzhľadom na jej finančnú náročnosť.

"Ide o obrovský objem finančných prostriedkov na veľké množstvo nových licencií, ktorých využiteľnosť treba vo viacerých prípadoch prehodnotiť a zvážiť, do akej miery sú alebo nie sú potrebné," vysvetlila po rokovaní. Podotkla, že si dokonca vie predstaviť prechod štátnej správy na otvorený softwer.

Zmluvu s Microsoftom mal rezort financií predĺžiť už začiatkom roka, keď vypršali licencie. Následne sa obe strany dohodli na posunutí termínu na marec, a tak Radičová nevidí problém v ďalšom odsunutí o dva týždne. "Považujem skutočne za zodpovedné, aby si zmluvu dojednali s novým kabinetom," dodala.

Návrh na predĺženie zmluvy dnes na rokovanie vlády predkladal rezort financií. Malo ísť o ročné predĺženie, a to namiesto pôvodne plánovaných troch rokov zo začiatku tohto roka. "Z dôvodu, aby mala nová vláda, ktorá vzíde z nedávnych volieb, možnosť znovu rokovať o podmienkach zmluvy," zdôvodnilo ministerstvo.

Za ročné licencie mal štát podľa zmluvy zaplatiť 15,21 milióna eur. "Zníženie cien oproti cenám platných cenníkov pre verejnú správu je na úrovni 18 - 19,5 % v závislosti na produktoch. Podmienky vyrokované pre rok 2012 sú lepšie o 1,6 milióna eur ročne oproti cenám v rokoch 2008 - 2011," dodalo s tým, že v návrhu sú tieto podmienky predbežne dohodnuté a odsúhlasené oboma stranami.

Pôvodne malo ministerstvo financií predĺžiť zmluvu s Microsoftom o tri roky a zaplatiť za ňu 52,6 milióna eur, pričom tento pôvodný návrh chcel šéf rezortu Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) presadiť cez skrátené konanie. Následné bola k návrhu uskutočnená hromadná pripomienka zo strany verejnosti a kritizovali ho aj jeho vlastní koaliční partneri či mimovládna Aliancia Fair-play.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona