O použití vojenskej sily voči Sýrii sa v Kongrese zatiaľ hlasovať nebude

NETKY.SK • 10 September 2013, 16:23 • 2 min
O použití vojenskej sily voči Sýrii sa v Kongrese zatiaľ hlasovať nebude

WASHINGTON - Americký Senát možno nebude tento týždeň hlasovať o súhlase s použitím vojenskej sily proti Sýrii po tom, ako Damask súhlasil s ruským návrhom na odovzdanie chemických zbraní, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lídri Kongresu chcú tiež počkať, aby mohli zhodnotiť reakciu verejnosti na očakávaný prejav amerického prezidenta Baracka Obamu o Sýrii. Obama sa v Senáte počas dnešného dňa stretne s demokratickými aj republikánskymi senátormi, pričom sa objavila nová nádej na diplomatický prelom, ktorým by sa Sýria mohla vyhnúť americkým raketovým úderom.

Po stretnutiach v Senáte vystúpi Obama v Bielom dome s prejavom k národu, informovala tlačová agentúra AP. Americký prezident plánoval využiť dnešné stretnutia so senátormi na lobovanie za svoj plán cielených útokov proti jednotkám sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré mali byť reakciou na útok chemickými zbraňami.

Namiesto toho však šéf Bieleho domu v noci nadnes vo viacerých rozhovoroch naznačil, že nové diplomatické úsilie - do ktorého by bolo zapojené Rusko a ďalšie krajiny - by mohlo eliminovať riziko opakovaného chemického útoku v Sýrii aj bez požiadavky americkej intervencie.

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim uviedol, že Sýria prijala ruský návrh, aby odovzdala chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a následne boli zlikvidované. Návrh sa objavil v pondelok po tom, ako sa Rusko chytilo výroku amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho a svoju podporu tomu vyslovili aj Spojené národy.

Obama a jeho administratíva tiež prejavili "opatrnú podporu". Hovorca Bieleho domu Jay Carney dnes uviedol, že Spojené štáty stále čakajú na zásadné podrobnosti návrhu, pripustil však možnosť pokroku. "Do dnešného rána sýrska vláda nikdy nepriznala, že má chemické zbrane," povedal Carney pre spravodajský televízny kanál MSNBC. Obama v pondelok pre televíziu CBS poznamenal, že podstatné je - ak by parafrázoval Ronalda Reagana - aby USA nielen jednoducho verili, ale aj si to preverili.

Ako ďalej Obama vysvetlil, musí byť istota a medzinárodné spoločenstvo musí byť presvedčené o tom, že tieto chemické zbrane sú pod kontrolou, nepoužívajú sa a že boli odvezené zo Sýrie a zničené. Dramatický posun Obamovho tónu prišiel po hrozbách tvrdých represií voči Asadovmu režimu a snahe presvedčiť skeptický Kongres, aby súhlasil s použitím vojenskej sily voči Sýrii. Obama teraz zdôraznil, že možnosť útokov voči Sýrii je len veľmi úzkou vojenskou možnosťou.

Na všetkých stranách - od amerických zákonodarcov až po Rusko, ktoré je najbližším spojencom Sýrie - privítali príležitosť skúsiť inú možnosť spočívajúcu v tom, že sa Sýria vzdá svojich chemických zbraní. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov oznámil, že jeho krajina spolupracuje so Sýriou a pripravujú podrobný plán akcie. Potom bude podľa jeho slov Rusko pripravené "finalizovať plán" spolu s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius informoval, že Francúzsko predloží Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu, ktorá stanoví podmienky, za akých Sýria odovzdá svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a súčasne akceptuje ich likvidáciu.

Obama sa v odvysielaných rozhovoroch vyhol upresneniu, čo urobí v prípade, ak zákonodarcovia odmietnu jeho návrh na limitované vojenské údery voči Sýrii. Pre CBS však povedal, že neočakáva sériu hlasovaní tento týždeň a ani v najbližšej budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies