O post šéfa WHO sa uchádzajú štyria exministri zdravotníctva a dvaja experti OSN

NETKY.SK • 23 September 2016, 18:50 • 2 min
O post šéfa WHO sa uchádzajú štyria exministri zdravotníctva a dvaja experti OSN

ŽENEVA - Šesť krajín postavilo kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Sú medzi nimi aj bývalí ministri Philippe Douste-Blazy z Francúzska a Tedros Adhanom Ghebreyesus z Etiópie.

slovakia

left justify in out

Členské štáty WHO budú na budúci rok v máji rozhodovať, kto vystrieda súčasnú generálnu riaditeľku Margaret Chanovú, ktorá čelí kritike za to, ako WHO zvládla epidémiu eboly.

 

Douste-Blazy a Tedros, ktorého podporuje Africká únia (AÚ), zastávali vo svojich krajinách posty ministrov zdravotníctva aj zahraničných vecí, pripomenula dnes tlačová agentúra DPA.

 

Pakistan a Maďarsko tiež nominovali bývalých ministrov zdravotníctva: Sániju Ništarovú a Miklósa Szócsku. Ništarová sa už druhýkrát pokúša získať vrcholnú funkciu v OSN, keďže vlani sa uchádzala o úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

 

Británia a Taliansko vybrali za svojich kandidátov vysokopostavených expertov OSN na zdravotníctvo.

 

David Navarro z Británie slúžil už ako poradca pre odstraňovanie problémov vo veľkých zdravotníckych krízach. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ho požiadal o koordinovanie globálneho zásahu proti ebole v roku 2014 a takisto o riešenie epidémie cholery na Haiti.

 

Flavia Bustreová z Talianska je námestníčkou generálnej riaditeľky WHO pre rodinu a zdravie žien a detí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies