O post šéfa Slovenského národného múzea sa uchádzajú traja

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 14:35 • 2 min
O post šéfa Slovenského národného múzea sa uchádzajú traja

BRATISLAVA - Na post generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) sú traja záujemcovia. Traja uchádzači poslali do termínu Ministerstvu kultúry (MK) SR prihlášky do výberového konania na šéfa najväčšej príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti MK SR.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár. Neuviedol však mená účastníkov konkurzu. Ministerstvo kultúry vyhlásilo konkurz po tom, ako Rastislav Púdelka požiadal 27. januára ministra kultúry Mareka Maďariča "o uvoľnenie z výkonu funkcie štatutárneho orgánu Slovenského národného múzea v Bratislave zo zdravotných dôvodov k 31. januáru 2014". Minister kultúry jeho rozhodnutie akceptoval a poďakoval mu za vykonanú prácu počas štyroch rokov, keď stál na čele SNM.

 

Výberové konanie na obsadenie pozície generálneho riaditeľa národného múzea bolo vyhlásené 9. júna a informácie o ňom zverejnili na svojich webových stránkach MK SR a SNM, objavili sa aj na internetovom portáli profesia.sk a v Hospodárskych novinách. Prihlášku museli záujemcovia poslať poštou alebo osobne doručiť MK SR do 23. júna. Rozhodujúci bol dátum na poštovej pečiatke alebo dátum podania v podateľni ministerstva.

 

Podmienkami na účasť v konkurze okrem iného sú: vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, bezúhonnosť, spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, riadiaca prax v oblasti kultúry minimálne päť rokov. Na účasť v konkurze je tiež potrebná znalosť právnych predpisov z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva a z oblasti riadenia, aktívna znalosť aspoň jedného cudzieho jazyka (anglický, francúzsky, nemecký alebo ruský jazyk) a znalosť práce s PC. Svoje predstavy riadenia SNM na najbližších päť až sedem rokov musia záujemcovia opísať v Koncepcii ďalšieho rozvoja SNM a jeho organizačných útvarov. 

 

"O výsledkoch výberového konania rozhodne výberová komisia, ktorú vymenuje minister kultúry,“ doplnil hovorca MK SR Jozef Bednár. Ministerstvo zatiaľ termín prvého zasadnutia výberovej komisie a ani následného vypočutia uchádzačov nezverejnilo. Ako pre SITA doplnila Natália Nagyová z referátu styku s médiami MK SR, "na výberové konanie neobsadeného miesta štatutára organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva sa vzťahuje interný riadiaci akt o výberovom konaní na voľné pracovné miesto". Z tejto smernice vyplýva, že minister zriadi výberovú komisiu a vymenuje jej členov. "Termín prvého zasadnutia je určený v dostatočnom časovom predstihu. Na prvom zasadnutí sa volí predseda výberovej komisie, ktorý následne za účasti zamestnanca osobného úradu otvára zatvorené obálky. Ak komisia rozhodne, že uchádzač v stanovenom termíne predložil všetky požadované doklady a listiny a spĺňa kvalifikačné predpoklady, iné kritériá a požiadavky k výkonu uvedenej pracovnej pozície, je uchádzačovi najmenej sedem dní pred uskutočnením výberového konania zaslaná pozvánka. Na samotnom výberovom konaní sa uskutoční vypočutie všetkých pozvaných uchádzačov," dodala Natália Nagyová. 

 

Rastislav Púdelka bol na čele Slovenského národného múzea od 1. februára 2010 do 31. januára 2014. Predtým viedol jednu z pobočiek SNM - Múzeum Slovenských národných rád v Myjave. Na post šéfa celého národného múzea sa dostal výhrou v konkurze, na ktorom sa zúčastnili štyria uchádzači. Konkurz sa konal 18. januára 2010. Pred Púdelkom viedol SNM Peter Maráky. Marákyho minister kultúry Marek Maďarič odvolal 24. augusta 2009. Zástupcovia múzea ako aj rezortu však odmietali hovoriť o dôvodoch Marákyho odvolania. 

 

Pod správu SNM patria stovky objektov vrátane národných kultúrnych pamiatok. SNM plní svoje úlohy prostredníctvom riaditeľstva a 18 špecializovaných múzeí. Múzeá má medzi iným na Bratislavskom hrade, hrade Červený Kameň, hrade Modrý Kameň, na zámku Bojnice a v kaštieli Betliar. Do SNM patrí aj náš najväčší skanzen – Múzeum slovenskej dediny v Martine a tiež skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Súčasťou SNM - Spišského múzea v Levoči je aj jeden z najväčších hradných komplexov v Európe, Spišský hrad, ktorý je zapísaný v rámci pamiatkového súboru Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Pod SNM patrí i sieť múzeí venovaných kultúre národnostným menšín žijúcich na Slovensku – Chorvátov, karpatských Nemcov, Maďarov, Rusínov, Ukrajincov a Židov. Súčasťou SNM je aj špecializovaný verejný archív a vedecká knižnica. Národné múzeum ako rozsiahla celoštátna inštitúcia spravuje takmer štvormiliónový zbierkový fond.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies