O post šéfa BSK v budúcich voľbách zabojuje i zástupca zdravotne a sociálne znevýhodnených

NETKY.SK • 9 November 2016, 15:03 • 2 min
O post šéfa BSK v budúcich voľbách zabojuje i zástupca zdravotne a sociálne znevýhodnených

BRATISLAVA – O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa bude v budúcoročných voľbách uchádzať aj predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO) Ľubomír Kolárik.

slovakia

left justify in out

Ku kandidatúre ho vedie ambícia zabezpečiť spravodlivosť pri rozdeľovaní a priznávaní príspevkov v oblasti sociálnej starostlivosti.

 

Kolárik vo svojom vyhlásení poukázal na to, že okrem štátu majú i samosprávy nástroje, ako zlepšiť sociálne a ekonomické postavenie seniorov či ľudí so zdravotným a mentálnym postihnutím. Súčasná prax však podľa neho svedčí skôr o opaku. "Aj v Bratislavskom kraji sa znevýhodnené skupiny zdravotne a mentálne postihnutých stretávajú s problémami, ktoré im ešte viac sťažujú ich každodenný život," upozornil Kolárik. Považuje preto za potrebné, aby sa na úrovni BSK zjednodušili podmienky udeľovania dotácií v sociálnej oblasti a zároveň sa systém stal transparentnejší, vrátane dôkladnejšej kontroly zmluvných vzťahov medzi samosprávnym krajom a zariadeniami sociálnej starostlivosti.

 

Kolárik upozornil, že strana, ktorej predsedá, sa výhradne venuje otázkam starostlivosti o sociálne znevýhodnených občanov. "Som presvedčený, že im z pozície župana budem vedieť ešte viac pomôcť, aby prekonali mnohé životné prekážky," vyhlásil Kolárik.

 

Po bratislavskom mestskom poslancovi a vicestarostovi bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozefovi Uhlerovi je Kolárik druhým, kto oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post šéfa Bratislavského kraja.

 

Riadiť vyšší územný celok by si vedel predstaviť aj predseda strany Sme rodina Boris Kollár, ten sa však do volieb zapojí pravdepodobne iba vtedy, ak systém voľby ostane dvojkolový. Ak by Smer-SD v parlamente presadil zmenu systému na jednokolový proces, Kollár navrhuje skôr "potlačiť svoje egá a dohodnúť sa v opozícii na najlepšom možnom kandidátovi, ktorý by zabránil Smeru obsadiť tento post".

 

Kandidatúru zvažuje aj poslanec NR SR za SaS Juraj Droba, rozhodnúť sa má do konca roka. Jasné nie alebo áno nepovedal ani bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Ak budem kandidovať, tak určite ako nezávislý kandidát," povedal pre TASR. Ešte nejasnejšie sa vyjadril súčasný predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je BSK vo výbornej kondícii aj vďaka rozumnému prístupu zastupiteľstva k problémom či výzvam. "Aj po tom, ako dokončíme spoločné projekty pre našu župu, nám zostane veľa práce, aby bola Bratislava ako Helsinki a Bratislavský kraj ako okolie Viedne," uviedol pre TASR.

 

Ozývajú sa tiež hlasy, že kandidovať mieni aj súčasný poslanec kraja, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Oficiálne sa však ku kandidatúre nevyjadril.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies