O post predsedu NSK bude bojovať sedem kandidátov

NETKY.SK • 8 November 2013, 13:42 • 2 min
O post predsedu NSK bude bojovať sedem kandidátov

NITRA – O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja bude v sobotňajších regionálnych voľbách bojovať sedem mužov - Milan Belica, Tomáš Galbavý, Peter Oremus, Regan Belovič, Viliam Mokráň, Stanislav Kováč a Robert Dick.

slovakia

left justify in out

Súčasný predseda kraja Milan Belica sa uchádza o priazeň voličov na kandidátke Smeru-SD s podporou SNS a Agrárnej strany vidieka. Na čele kraja stojí od roku 2001. Ex-poslanec Národnej rady SR a bývalý krajský šéf SDKÚ-DS Tomáš Galbavý je nominantom strán Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK. Podnikateľ a bývalý futbalista Peter Oremus kandiduje ako nezávislý. Plastický chirurg zo Šale Regan Belovič kandiduje za novú stranu 7 Statočných – Regionálna strana Slovenska, ktorú ministerstvo vnútra zaregistrovalo 30. apríla 2013. Stavebný inžinier Viliam Mokráň sa už v minulosti neúspešne uchádzal o post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, primátora Nitry, poslanca Národnej rady SR, primátora Bratislavy a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Kandiduje za Kresťanskú ľudovú stranu. Stanislav Kováč (Zmena zdola) je dokumentarista, filmár a Robert Dick (Magnificat Slovakia) je pedagóg.

Poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja sa chce stať 255 kandidátov, z toho je 27 nezávislých. Kandidačné listiny podalo 20 politických strán a dve koalície – Smer-SD, KDH a Most - Híd, Nová väčšina - Dohoda, OKS, SaS, SDKÚ-DS. Bojovať budú o 54 poslaneckých kresiel v ôsmich volebných obvodoch – Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Štúrovo, Topoľčany, Zlaté Moravce. Najviac kandidátov postavila koalícia Most - Híd, Nová väčšina - Dohoda, OKS, SaS, SDKÚ-DS, ktorá sa uchádza o všetkých 54 poslaneckých mandátov. Svojich nominantov postavili politické strany: ĽS-HZDS, SNS, Demokratická občianska strana, Priama demokracia, Slovenská ľudová strana, 99% - občiansky hlas, SMK, 7 Statočných – Regionálna strana Slovenska, Nový parlament, Ľudová strana Naše Slovensko, Magnificat Slovakia, Strana moderného Slovenska, Strana občianskej ľavice, KSS, Národ a Spravodlivosť – naša strana, Náš kraj, Agrárna strana vidieka, Kresťanská ľudová strana, Konzervatívni demokrati Slovenska a strana Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska. 

Najviac kandidátov na poslancov, a to 73, je vo volebnom obvode Nitra. Vo volebnom obvode Levice je 41 kandidátov, v obvode Komárno ich je 36, v obvode Nové Zámky 33, v obvodoch Topoľčany a Zlaté Moravce zhodne po 23, v obvode Šaľa 19. Najmenej kandidátov sa bude uchádzať o priazeň voličov vo volebnom obvode Štúrovo – sedem. 

Podľa informácií zo Štatistického úradu SR má Nitriansky kraj 687 349 obyvateľov. V súčasnosti vládne v nitrianskom krajskom zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS, v opozícii je SMK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona