O post predsedu BSK chce v budúcoročných voľbách zabojovať aj Rastislav Blaško

NETKY.SK • 28 November 2016, 10:24 • 2 min
O post predsedu BSK chce v budúcoročných voľbách zabojovať aj Rastislav Blaško

BRATISLAVA - O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa chce v budúcoročných voľbách uchádzať ako nezávislý kandidát a líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško. V rámci tejto platformy vo voľbách do zastupiteľstva BSK bude spolu s ním kandidovať aj 44 kandidátov na poslancov. O programových bodoch a prioritách svojej kandidatúry chce Blaško informovať v januári.

slovakia

left justify in out

Túto myšlienku "know-how formy kandidatúry" chce ponúknuť v rámci celého Slovenska aj iným kandidátom na poslancov a predsedov krajov. "Samozrejme vždy len jednému v danom kraji. Týmto by neformálne platformy Statoční ľudia slobody na čele s nezávislým kandidátom na predsedu samosprávneho kraja tak mohli kandidovať po celom Slovensku v každom kraji, čím by spustili revolúciu vo volebnom systéme a postavili by sa tak voči čisto politickým straníckym nominantom," informoval TASR Blaško. Aktuálne návrhy meniť podobu volieb kandidátov na predsedov samosprávnych krajov, zmenou z dvojkolového na jednokolové, považuje za neetický prejav arogancie moci.

 

Blaško je majiteľom a konateľom poradensko-konzultačnej firmy v oblasti médií a duševného vlastníctva so sídlom v Senci. Po bratislavskom mestskom poslancovi a vicestarostovi bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozefovi Uhlerovi, predsedovi Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO) Ľubomírovi Kolárikovi a spevákovi, moderátorovi a podnikateľovi Martinovi Jakubcovi je Blaško ďalším, kto oznámil svoju kandidatúru na post šéfa BSK.

 

Riadiť vyšší územný celok by si vedel predstaviť aj predseda strany Sme rodina Boris Kollár, ten sa však do volieb zapojí pravdepodobne iba vtedy, ak systém voľby ostane dvojkolový. Ak by Smer-SD v parlamente presadil zmenu systému na jednokolový proces, Kollár navrhuje skôr "potlačiť svoje egá a dohodnúť sa v opozícii na najlepšom možnom kandidátovi, ktorý by zabránil Smeru-SD obsadiť tento post".

 

Kandidatúru zvažuje aj poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba, rozhodnúť sa má do konca roka. Jasné nie alebo áno nepovedal ani bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Ak budem kandidovať, tak určite ako nezávislý kandidát," povedal pre TASR. Ešte nejasnejšie sa vyjadril súčasný predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je BSK vo výbornej kondícii aj vďaka rozumnému prístupu zastupiteľstva k problémom či výzvam. "Aj po tom, ako dokončíme spoločné projekty pre našu župu, nám zostane veľa práce, aby bola Bratislava ako Helsinki a Bratislavský kraj ako okolie Viedne," uviedol pre TASR.

 

Ozývajú sa tiež hlasy, že kandidovať mieni aj súčasný poslanec kraja, starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Oficiálne sa však ešte ku kandidatúre nevyjadril.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona