O poplatku za návštevu špecialistu bez výmenného lístka neuvažuje

NETKY.SK • 14 September 2010, 06:56 • 2 min
O poplatku za návštevu špecialistu bez výmenného lístka neuvažuje

O poplatku za návštevu špecialistu bez výmenného lístka neuvažuje

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zdravotníctva neuvažuje o tom, že by sa za vyšetrenie u špecialistu bez odporúčacieho lístka od všeobecného lekára mal platiť poplatok. "My sme o poplatkoch vôbec neuvažovali," ozrejmil dnes šéf rezortu Ivan Uhliarik v reakcii na návrh Slovenskej lekárskej komory, aby sa za vyšetrenie bez lístka platilo. Výmenné lístky by sa mali zrušiť od budúceho roku, podľa ministra má tento krok prispieť k zlepšeniu dostupnosti starostlivosti pre pacientov.
Slovenská lekárska komora však lístky považuje za dôležitý regulačný mechanizmus proti neodôvodneným, nesprávne indikovaným alebo nadbytočným opakovaným vyšetreniam. V rámci pripomienkového konania k novele zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá má výmenné lístky od januára zrušiť, preto komora navrhla možnosť vyšetrenia u špecialistu bez výmenného lístka, ale za poplatok.
Povinnosť priniesť na vyšetrenie u špecialistu výmenný lístok stanovila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, ktorá sa neskôr rozšírila aj na psychiatrov a očných lekárov. Bez lístka môžu odborných lekárov navštíviť osoby v ich dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ako aj pacienti po úrazoch či náhlej zmene zdravotného stavu do jedného dňa od jej zaznamenania. Ak nemá pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusí vyšetriť. Výnimkou sú len akútne stavy ohrozujúce život.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona