O pomoc požiadalo 18 lodí prepravujúcich asi 3000 migrantov

NETKY.SK • 22 August 2015, 17:47 • 2 min
O pomoc požiadalo 18 lodí prepravujúcich asi 3000 migrantov

RÍM - Šesť talianskych a jedna nórska loď sa dnes zúčastnili na záchrannej akcii v Stredozemnom mori, kde sa v ťažkostiach ocitlo spolu 18 plavidiel prepravujúcich odhadom asi 3000 migrantov.

slovakia

left justify in out

Záchranná akcia sa uskutočnila v blízkosti výsostných vôd Líbye a začala sa po tom, ako 18 preplnených plavidiel - 14 gumených člnov a štyri iné lode - vyslalo núdzové signály.

 

Od začiatku tohto roku sa v prístavoch južného Talianska vylodilo viac ako 104.000 migrantov z Afriky, Blízkeho východu a južnej Ázie. Ďalších 135.000 sa ich pokúsilo dostať do EÚ cez Grécko. Viac ako 2300 ľudí riskantnú plavbu na vratkých člnoch neprežilo.

 

V súvislosti s ilegálnou migráciou dnes polícia v Palerme na juhotalianskom ostrove Sicília informovala o zatknutí šiestich Egypťanov podozrivých z pašovania ľudí.

 

Prípad sa podarilo odhaliť po záchrane ľudí z rybárskej lode, ktorá sa ocitla v ťažkostiach 19. augusta pri líbyjskom pobreží.

 

Z výsluchu 432 migrantov vyplynulo, že na lodi bolo desaťkrát viac ľudí, ako bola jej kapacita. Mnohí z cestujúcich vrátane žien a detí boli počas plavby zamknutí v podpalubí. Za plavbu z Egypta do Talianska členovia pašeráckeho gangu zinkasovali po 2000 eur za osobu. Ďalšie peniaze si od ľudí uväznených v podpalubí vypýtala posádka za to, že ich na krátky čas pustí von nadýchať sa čerstvého vzduchu.

Humanitárne organizácie tvrdia, že nárast počtu ľudí, ktorí sa snažia dostať do EÚ, súvisí s konfliktmi alebo represiami vo východnej Afrike a na Blízkom východe. Vlády krajín EÚ tieto organizácie vyzvali, aby vyvinuli väčšie úsilie a prijali uchádzačov o azyl a pomohli pre nich vytvoriť bezpečnejšie trasy, ktorými by sa dostali do Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies