O podporu z Nástroja na prepájanie Európy sa uchádzaja 20 projektov za vyše 200 miliónov eur

NETKY.SK • 9 Február 2017, 14:00 • 2 min
O podporu z Nástroja na prepájanie Európy sa uchádzaja 20 projektov za vyše 200 miliónov eur

BRATISLAVA - O grant Európskej únie v rámci Nástroja na prepájanie Európy (CEF) sa uchádzajú dve desiatky dopravných projektov za vyše dvesto miliónov eur. Ministerstvo dopravy a výstavby SR odporučilo do tretej výzvy CEF inovatívne projekty najmä z ekologických druhov dopravy, železničnej a vodnej, ale aj z oblastí alternatívnych palív v cestnej doprave. Ktoré projekty získajú podporu z EÚ, bude podľa rezortu známe v júli tohto roku.

slovakia

left justify in out

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most - Híd) povedal, že cieľom je naplno využiť peniaze vyhradené Európskou komisiou pre Slovensko."Na posúdenie sme preto predložili viac projektov, ako nám Brusel môže schváliť. Samozrejme, že nedostaneme peniaze na všetky projekty, no pôjde o výber tých najkvalitnejších riešení," uviedol.

Slovensko má v rámci nástroja CEF možnosť získať celkovo 743 mil. eur z európskych zdrojov. Sú to vlastne peniaze navyše k už prideleným štyrom miliardám v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020. "Náš rezort má bohaté skúsenosti s prípravou žiadostí o granty na veľké infraštruktúrne projekty a tie sa budeme snažiť zúročiť pri implementácii slovenských projektov v rámci nástroja CEF,“ dodal Érsek.

Národným kontaktným bodom CEF v oblasti dopravy je Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Slovenská republika už v rámci tohto nového európskeho finančného nástroja získala zdroje napríklad na projekt cestného mostu v Komárne, diaľničného úseku D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec, modernizáciu plavebných komôr Vodného diela Gabčíkovo, modernizáciu viacerých úsekov železničných tratí, ale aj na podporu zavádzania alternatívnych palív.

Zamerania projektov v treťom kole výzvy CEF zahŕňajú implementáciu digitálneho rádiového systému (GSM-R) do siete Železníc Slovenskej republiky, modernizáciu železničnej infraštruktúry, opatrenia na zabezpečenie splavnosti Dunaja, inštaláciu zabezpečovacích systémov do vlakov, ako aj projekty riadenia letovej prevádzky, výstavbu nabíjacích staníc pre elektromobily, budovanie siete alternatívnych palív.

 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona