O plavbu Concordie blízko pobrežia požiadal člen posádky

NETKY.SK • 29 Október 2013, 16:45 • 2 min
O plavbu Concordie blízko pobrežia požiadal člen posádky

GROSSETO - Člen posádky lode Costa Concordia v utorok vypovedal, že kapitán bol sklamaný, že sa neplavil dostatočne blízko k toskánskemu ostrovu a na druhý pokus sa chcel dostať ešte bližšie.

slovakia

left justify in out

Tento krok sa však skončil tragicky a vyžiadal si 32 obetí. Antonello Tievoli v utorok počas procesu proti kapitánovi lode Francescovi Schettinovi uviedol, že požiadal kapitána, aby sa plavil blízko pri ostrove Giglio kvôli jeho rodine, ktorá tam bývala. Tievoli povedal, že mu Schettino 6. januára 2012 vyhovel, usúdil však, že nešiel dosť blízko a nariadil svojmu 2. dôstojníkovi, aby druhýkrát zvolil bližšiu cestu. Presne týždeň neskôr Concordia nabúrala do útesu pri Gigliu a potopila sa. Schettino z nevydareného manévru obvinil kormidelníka.

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou bolo 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Francesco Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode vážiaci 114 500 ton sa minulý týždeň podarilo vztýčiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies