O pestovanie viniča je na Slovensku čoraz väčší záujem: Ministerstvo rozširuje počet vinohradníckych obcí

NETKY.SK • 20 Február 2018, 10:13 • 2 min
O pestovanie viniča je na Slovensku čoraz väčší záujem: Ministerstvo rozširuje počet vinohradníckych obcí

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) rozširuje počet vinohradníckych obcí o 199.

slovakia

left justify in out

Agrorezort tak reaguje na rastúci záujem o vinárstvo a vinohradníctvo na Slovensku. Ako ďalej uviedlo ministerstvo v tlačovej správe, ide o obce, ktoré patria do zemepisných oblastí vymedzených v špecifikácii vín s chráneným označením pôvodu. Po finálnych úpravách tak počet vinohradníckych obcí stúpne na 702.

"Zoznam vinohradníckych rajónov a obcí bol zostavený ešte v roku 2009 a vyžadoval si aktualizáciu. Pristupujeme preto k úprave vyhlášky o vinárstve a vinohradníctve,“ vysvetlila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. Aktuálne je na Slovensku oficiálne 503 vinohradníckych obcí, po novelizácii vyhlášky ich bude 702, čo je dvakrát viac ako v susednom Česku.

Bez potrebnej aktualizácie by Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky nemohol podľa ministerstva pôdohospodárstva vinohradníkom správne zaregistrovať vinohradnícke plochy nachádzajúce sa v lokalitách. Novelizácia vyhlášky má poskytnúť vinárom a vinohradníkom aj aktualizované vzory tlačív používané v rámci administratívnych činností pri vedení registra vinohradov.

Vinohradnícke obce na Slovensku spadajú do šiestich vinohradníckych oblastí - Južnoslovenská, Východoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Tokaj a Malokarpatská. Najviac vinohradníckych obcí (14) pribudlo v Nitrianskej oblasti, v Zlatomoraveckom rajóne. „Chcem oceniť, že naši vinári udržiavajú výrobu vín najvyššej kvality, ktorá tvorí viac ako 85 % celkovej produkcie. Či už ide o vína chráneného označenia pôvodu alebo chráneného zemepisného označenia. Vzhľadom na takto zameranú výrobu vinári spracovávajú takmer výlučne slovenské hrozno. Slovenské vinárstvo sa tak vydalo cestou, ktorou by malo ísť aj celé slovenské poľnohospodárstvo - uprednostnilo kvalitu pred kvantitou,“ dodala Gabriela Matečná.

Agrorezort poskytuje momentálne slovenským vinárom a vinohradníkom rôzne formy podpory. Ide napr. o podporu z Programu rozvoja vidieka na nákup strojov na spracovanie hrozna a výrobu vína. Ďalšou z možností je podpora na reštrukturalizáciu vinohradov, poistenie úrody vinohradov, na propagáciu v tretích štátoch a v členských štátoch EÚ a investície do vinárskych podnikov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies