O. Šoth otvára národné divadlo Slovensku

NETKY.SK • 30 September 2010, 06:57 • 2 min
O. Šoth otvára národné divadlo Slovensku

O. Šoth otvára národné divadlo Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Ondrej Šoth inicioval stretnutie riaditeľov profesionálnych divadiel na Slovensku. Uskutočnilo sa dnes v Bratislave na pôde našej prvej divadelnej scény. Riaditelia rokovali o nových formách vzájomnej spolupráce.
Šoth tak realizuje programové zámery vyplývajúce z Projektu rozvoja Slovenského národného divadla na roky 2010 až 2015, s ktorým vyšiel víťazne vo výberovom konaní na post generálneho riaditeľa SND. V ňom uvádza, že národné divadlo sa viac otvorí Slovensku, súbory budú častejšie hosťovať mimo Bratislavy, aby tak priniesli pocit dostupnosti pre diváka na celom Slovensku. V projekte zvažuje zaviesť takzvané rotačné premiéry inscenácií, ktoré budú nielen v Bratislave, ale následne aj v niektorých ostatných slovenských divadlách a opačne, čím sa vytvoria podmienky na umeleckú konfrontáciu ich tvorby. SND bude spolupracovať s týmito divadlami na koprodukčných projektoch, prehĺbi sa spolupráca s hudobnými divadlami.
„Bude cťou aj pre SND vytvoriť takýto kontakt s profesionálnymi divadlami. Myslím, že spolupráca je veľmi dôležitá pre riaditeľov, aby tieto kvalitné divadlá, ktoré vytvárajú kvalitné inscenácie, mali v SND budúci rok svoje hracie dni. Musíme dostať späť diváka do divadla, to je najťažšia práca a je to práca umeleckej tvorby,“ povedal Šoth pre TASR.
„Veľmi vítam iniciatívu generálneho riaditeľa Ondreja Šotha, ktorá prináša možnosť vzájomnej otvorenosti divadiel – Slovenského národného divadla ako garanta národnej divadelnej kultúry a všetkých ostatných divadiel, ktoré majú šancu a možnosť prezentovať svoje najlepšie inscenácie v Bratislave,“ uviedol Ján Greššo, riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre.
„Bude dobré, ak bude garantom tohto projektu jedno divadlo, pretože pri roztrieštení síl by sme sa dostali do problémov, ktoré vyplývajú zo zriaďovateľskej pôsobnosti jednotlivých divadiel. Jeden garant znamená aj jeden uchádzač o finančné prostriedky aj jeden ich vyúčtovateľ, to je veľmi dôležité. Navrhol som dnes, aby tým garantom bolo práve SND,“ dodal Peter Himič, riaditeľ košického Štátneho divadla.
   Pozitívne hodnotia prínos budúcej spolupráce aj ostatní riaditelia divadiel. Rudolf Hromada, ktorý vedie Štátnu operu v Banskej Bystrici, vidí vklad svojho súboru vo forme klasických muzikálov a operiet typu Veselá vdova či Grófka Marica, ktoré Banská Bystrica uvádza ako posledná zo slovenských divadiel. „Myslím, že sme žánrovo zaujímaví pre Bratislavu, máme čo ponúknuť,“ dodal.  
Pre riaditeľa prešovského Divadla Jonáša Záborského Jána Hanza je dôležité, aby „sme prišli do prostredia, ktoré nás chce prijať, vytvorilo nám podmienky a je o nás informované. Potrebujeme k tomu dobré spoločné plánovanie, hlavne pri náročnejších inscenáciách“.
Riaditeľ trnavského Divadla Jána Palárika Emil Nedielka vyzdvihol obojstranne prospešnú spoluprácu s bratislavským Mestským divadlom Pavla Orságha Hviezdoslava, kde Trnavčania pravidelne hosťujú.
Podľa riaditeľky žilinského Mestského divadla Martiny Jesenskej si ich súbor našiel miesto medzi divadlami na Slovensku, čo dokumentujú viaceré ocenenia a rád by uviedol inscenácie v slovenskej metropole.
Aj košické Divadlo Thália má široký repertoár a môže Bratislave a divákom ponúknuť zaujímavé inscenácie, povedal pre médiá jeho riaditeľ Péter Kolár.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies