O osude slovenskej modelky Kukučovej rozhodne Najvyšší súd!

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 13:04 • 2 min
O osude slovenskej modelky Kukučovej rozhodne Najvyšší súd!

BRATISLAVA – Osudom Slovenky Márie Kukučovej, ktorá je podozrivá z vraždy britského podnikateľa v Španielsku a je od štvrtka (10.4.) v predbežnej väzbe, sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

slovakia

left justify in out

"Dnes napadla trestná vec zadržanej Márie Kukučovej (v konaní o výkone európskeho zatýkacieho rozkazu), ktorá bola uznesením Krajského súdu v Trenčíne vzatá do predbežnej väzby. Proti tomuto rozhodnutiu podala vyžiadaná osoba – Mária Kukučová sťažnosť," informovala dnes TASR Kancelária predsedu NS SR. Zatiaľ nie je vytýčený termín zasadnutia v tejto veci.
      

Mária Kukučová sa podľa vlastného vyjadrenia na územie SR dostavila z dôvodu obavy o svoj život a zdravie. To súvisí s pozadím a kontaktmi osoby jej bývalého priateľa Andrewa Busha tak v Španielskom kráľovstve, ako aj vo Veľkej Británii.
      

"Do rúk slovenskej polície som sa vydala v domnienke, že mi moja krajina poskytne ochranu a bez dostatočných dôkazov ma Španielsku nevydá, lebo celé to prebehlo inak, ako bolo doposiaľ medializované," povedala v piatok 11. apríla pre TASR Mária Kukučová, keď jej vyjadrenie sprostredkoval jej obhajca Matúš Gémeš. V tejto súvislosti požiadala médiá, aby informácie, ktoré zverejňujú, neboli tendenčné a nepravdivé. Obhajca považuje rozhodnutie Krajského súdu v Trenčíne (KS), ktorý jej klientku vo štvrtok 10. apríla zobral do predbežnej väzby, za nezákonné. Mária Kukučová sa v utorok 8. apríla dobrovoľne prihlásila na polícii v Novom Meste nad Váhom.
      

Sudca KS v Trenčíne vo štvrtok po viac ako dvojhodinovom výsluchu rozhodol, že Mária K. pôjde do spomínanej predbežnej väzby a vyhovel tak návrhu trenčianskej krajskej prokurátorky. Proti rozhodnutiu KS bola podľa hovorcu KS Romana Tarabusa podaná sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať práve NS SR. "Zákonom požadované podmienky na vydanie takého rozhodnutia neboli splnené," povedal v reakcii pre TASR obhajca Márie Kukučovej Matúš Gémeš. Vyjadril sa tiež, že špekulácie viacerých médií o tom, že by súhlasila s vydaním na trestné stíhanie do Španielska, sú nepravdivé. Obhajca zdôraznil, že doposiaľ medializovaný priebeh skutkového deja v španielskej vile sa odohral inak, ako bolo zverejnené, čomu nasvedčujú aj dôkazy, ktorými obhajoba disponuje. 
      

"Počas výsluchu pred sudcom zadržaná uviedla, že keď odchádzala zo Španielska, nevedela o tom, že poškodený je mŕtvy. Túto skutočnosť sa podľa jej slov dozvedela až mimo územia Španielska. Ďalej uviedla, že Španielsko sa rozhodla opustiť z obavy o svoj život a zdravie," informoval zase Tarabus s tým, že zadržanú eskortovali do ilavskej väznice.
      

Ako hovorca dodal, zatiaľ sa rozhodovalo iba o návrhu prokurátora na vzatie do predbežnej väzby. "Otázka prípustnosti vydania na trestné stíhanie do cudziny vo štvrtok nebola predmetom konania. Účelom predbežnej väzby je zabezpečiť prítomnosť zadržanej osoby na území Slovenskej republiky, kým štát, ktorý má záujem o jej vydanie, nepredloží žiadosť o vydanie. Podľa sudcu existuje obava, že pokiaľ by bola ponechaná na slobode, mohlo by dôjsť k zmareniu vydávacieho konania," doplnil Tarabus s tým, že Mária Kukučová je v Španielsku obvinená z vraždy, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na 10 až 25 rokov.

 

Obhajca Gémeš reagoval, že v spisovom materiáli, ktorý tvoril podklad pre rozhodovanie súdu sa nenachádza žiadny dôkaz, a to ani len v podobe náznaku, že Mária Kukučová chcela zmariť účel konania o európskom zatýkacom rozkaze (EZR). Právna úprava zákona o EZR má formalisticko-administratívny charakter a prokurátor a súd plnia len úlohy byrokratického štatistu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies