O osud šéfa polície sa zaujíma prezident i premiér

NETKY.SK • 1 December 2010, 12:24 • 2 min
O osud šéfa polície sa zaujíma prezident i premiér

O osud šéfa polície sa zaujíma prezident i premiér

slovakia

left justify in out

Český prezident Václav Klaus dnes na Pražskom hrade diskutoval s policajným prezidentom Oldřichom Martinů, ktorý čelí tlaku ministra vnútra Radka Johna (VV), aby rezignoval. Hlava štátu však vo vzťahu k šéfovi polície nemá žiadne ústavné kompetencie.
      Prezident závery schôdzky nekomentoval. Pred jej začiatkom však konštatoval, že ide o informatívnu schôdzku a že je motivovaná záujmom o „kontinuitu fungovania ČR“.
      S ministrom vnútra Radkom Johnom, a separátne aj s policajným prezidentom Martinů, sa chce stretnúť aj premiér Petr Nečas (ODS). Toho výzva ministra na rezignáciu šéfa polície zaskočila.
      Situácia okolo zotrvania policajného prezidenta Oldřicha Martinů vo funkcii tak zostáva neprehľadná. Výzva ministra Johna prišla v pondelok. Šéf rezortu to zdôvodnil tým, že Martinů nemá dôveru šéfov celorepublikových policajných útvarov, čo je aj prekážka zintenzívnenia boja polície s korupciou. Samotný Martinů sa k výzve ministra zatiaľ nevyjadril. Minister John šéfa polície odvolať nemôže, pretože zo zákona je policajný prezident fakticky neodvolateľný.
      V niektorých médiách už objavili aj špekulácie o možných nástupcoch policajného prezidenta z prostredia polície, tajnej služby i štátneho zastupiteľstva. Minister John v pondelok avizoval, že o novom šéfovi polície by sa malo rozhodnúť do konca decembra.
      Ďalší diel do mozaiky prinieslo vyjadrenie Johnovho námestníka Viktora Čecha pre dnešné vydanie denníka Právo. Čech bol do minulého týždňa námestníkom policajného prezidenta, ale pre nezhody s Martinů na post rezignoval a minister ho následne vymenoval za jedného zo svojich zástupcov.
      Podľa Viktora Čecha, šéfovia desiatich celoštátnych policajných útvarov, kvôli nespokojnosti s Martinů, zvažujú svoj odchod. Po nástupe ministra Radka Johna totiž nedošlo k naplneniu sľubu, že podpora elitných policajných útvarov pre boj s najzávažnejšími formami kriminality bude patriť medzi priority. Útvary očakávali personálne i materiálne posilnenie, ale namiesto toho Martinů trval na tom, že úsporné opatrenia v rezorte musia dopadnúť aj na tieto útvary.
      Náladu v elitných policajných útvaroch ministrov námestník popisuje ako „totálnu nespokojnosť“, pretože nie sú peniaze na prijímanie nových ľudí ani na nákup nových moderných technológií.
      „Už odišli dvaja riaditelia, z kriminalistického ústavu a z analytickej centrály, a pokiaľ by sa priority nezmenili, a tá kríza by pokračovala, tak môže dôjsť k tomu, že odídu ďalší. To by bola fatálna rana,“ zdôraznil Čech. Šéfovia útvarov v ostatnom čase nedostávali od Martinů ani pozvanie na dôležité porady, kde by mohli svoje argumenty obhajovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies