O Oscara pre najlepší zahraničný film roka zabojujú diela z 87 krajín

NETKY.SK • 9 Október 2018, 08:47 • 2 min
O Oscara pre najlepší zahraničný film roka zabojujú diela z 87 krajín

LOS ANGELES - 87 krajín sveta, vrátane Česka a Slovenska, sa zapojilo do boja o Oscara v kategórii najlepší zahraničný (neanglicky nakrútený) film roka.

slovakia

left justify in out

Slovenskú kinematografiu bude v súboji o Oscara reprezentovať dráma režiséra Martina Šulíka Tlmočník, príbeh dvojice starších pánov, ktorých na ceste Slovenskom spája i rozdeľuje čiastočne spoločná minulosť. Hlavné postavy snímky, ktorá vznikla v slovensko-česko-rakúskej koprodukcii, stvárnili český režisér a príležitostný herec Jiří Menzel, respektíve rakúsky herec Peter Simonischek, známy najmä z nemecko-rakúskej, cenami ovenčenej produkcie Toni Erdmann.

 

img

Zdroj: TASR

 

Česká filmová a televízna akadémia vyslala do súboja o Oscara snímku Všechno bude, ktorú v česko-slovinsko-slovensko-poľskej koprodukcii a s nehercami v hlavných úlohách nakrútil rodák zo slovinskej Ľubľane Olmo Omerzu.

 

img

Snímka z filmu Všechno bude

Zdroj: Facebook

 

Po prvý raz sa o udelenie Oscara budú pri jeho 91. ročníku uchádzať dva africké štáty - Malawi a Niger.

 

Užší okruh piatich kandidátov na prestížne ocenenie by mal byť známy 22. januára 2019. Meno nositeľa trofeje sa široká verejnosť dozvie na galavečeri 24. februára budúceho roka.

 

Vlani získal ocenenie v predmetnej kategórii film režiséra Sebastiána Lelia Una mujer fantástica (Fantastická žena) z juhoamerického Čile.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies