O olympiádu už Poprad nemá záujem

NETKY.SK • 17 Február 2014, 14:17 • 2 min
O olympiádu už Poprad nemá záujem

POPRAD – Mesto Poprad už pravdepodobne rezignovalo na zámer usporiadať niekedy v budúcnosti zimné olympijské hry.

slovakia

left justify in out

V súvislosti so začatím obstarávania nového územného plánu Prešovského samosprávneho kraja Komisia výstavby pri Mestskom zastupiteľstve v Poprade na svojom zasadnutí ešte v januári navrhla zrušiť vyhradenú lokalitu pre zimné olympijské hry a funkčnú plochu zmeniť na polyfunkciu. „Mesto sa rozhodlo perspektívne neblokovať jedno zo svojich potenciálnych rozvojových území pre neistý výhľad možnosti organizácie zimných olympijských hier. Prioritou je rozvoj mesta a možností pre jeho obyvateľov,“ uvádza sa v stanovisku mesta Poprad, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca mesta Marián Galajda. Polyfunkcia v územnom pláne znamená plochy určené na výstavbu bývania, občianskej vybavenosti, vrátane zelene a infraštruktúry.

„Je to veľká škoda, že práve mesto, ktoré by mohlo byť centrom olympiády, sa postavilo k tomu takto. Poprad ma obrovsky potenciál a olympijské hry by danej destinácii priniesli veľké plus. Polyfunkčné objekty sú všade, ale hory, ktoré mame my, nie. V tom sme jedineční a mali by sme si to uvedomovať,“ uviedla v reakcii na zámery mesta Poprad výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Podľa nej práve hory nám prinášajú návštevníkov, financie a zimná olympiáda by daný región posunula úplne niekde inde, ako sa nachádza dnes. „Poprad a Vysoké Tatry sa spájali a aj sa spájajú so športom a cestovným ruchom, a na tom by sa malo stavať,“ dodala Maťašovská. 

Plocha určená v územnom pláne Popradu pre zimné olympijské hry sa nachádza západným smerom od sídliska Juh. Až po schválení územného plánu Prešovského samosprávneho kraja môže mesto Poprad pristúpiť k začatiu obstarania zmeny a doplnku územného plánu v lokalite dnes určenej na olympiádu. Územie vyčlenené pre olympijskú dedinu je v územnom pláne Popradu minimálne od jeho schválenia v roku 1998. So zmenami v územnom pláne Popradu v lokalite určenej ako územná rezerva pre olympijskú dedinu sa však začalo už pred pár rokmi. Pri autobazári pri ceste I/18 má už onedlho vyrásť športové centrum s hokejovou a športovou halou. V ďalšej časti je snaha o výstavbu obytnej štvrte s názvom Nový Poprad.

Myšlienka zorganizovania zimnej olympiády ožila na Slovensku po roku 1989, hoci už predtým boli snahy o jej usporiadanie v Tatrách. Poprad sa uchádzal o zorganizovanie Zimných olympijských hier 2002. Tá sa nakoniec uskutočnila v Salt Lake City v USA. Po neúspešnej kandidatúre na usporiadanie olympiády v roku 2002 sa Mestské zastupiteľstvo v Poprade už v januári 1995 uznieslo na kandidatúre Popradu-Tatier na usporiadanie Zimných olympijských hier 2006. Ani táto kandidatúra Popradu nebola úspešná a olympiáda sa konala v talianskom Turíne. V súvislosti s poľskou kandidatúrou na usporiadanie zimnej olympiády v roku 2022 sa o Poprade ešte vlani hovorilo ako o možnom dejisku časti olympijského hokejového turnaja. V tejto súvislosti sa mal v Poprade postaviť nový hokejový štadión, prípadne olympijská dedina. Olympijské pravidlá však takúto alternatívu neumožňujú a v hre o časť olympiády zostalo už len lyžiarske stredisko Jasná v Nízkych Tatrách, kde by sa mali konať lyžiarske disciplíny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies