O odvolaní Fica bude parlament hlasovať dnes o 13:45

NETKY.SK • 19 September 2013, 07:15 • 2 min
O odvolaní Fica bude parlament hlasovať dnes o 13:45

BRATISLAVA - O odvolaní premiéra Roberta Fica z funkcie bude parlament hlasovať vo štvrtok o 13:45. Daniel Lipšic to považuje za porušenie rokovacieho poriadku, keďže poslanci Smeru-SD podľa neho v utorok v pléne hlasovali za návrh, podľa ktorého sa bude hlasovať hneď po skončení rozpravy. Paška argumentoval, že na termíne hlasovania sa dohodli strany neskôr na poslaneckom grémiu.

slovakia

left justify in out

Fico spolu s vládou a poslancami Smeru-SD odišiel z poslaneckej sály bezprostredne po svojom vystúpení a nevypočul si ani faktické poznámky poslancov na svoj prejav. Odôvodnil to konfrontačným tónom, ktorý podľa neho nasadil Daniel Lipšic pri predstavovaní návrhu. Celé dvojdňové mimoriadne rokovanie k jeho odvolávaniu sa tak konalo bez jeho účasti, bez účasti ministrov i poslancov vládnej strany. "Fico je frajer, len keď sa hrá presilovka, keď si môže kopnúť penaltu na prázdnu bránu, slaboch," konštatoval poslanec Radoslav Procházka s tým, že si premiéra po tom, ako utiekol zo sály po vypočutí opozičného prejavu, už nemôže vážiť ako politického súpera. Opoziční poslanci zhodne odchod Fica a jeho neprítomnosť na schôdzi označili za zbabelosť a aroganciu. Mimoriadna schôdza podľa opozície mala zmysel, Fico ukázal slabosť a samotný Smer-SD strach. "Dokonale sme do naha odkryli kráľa. Kráľ je po dnešku nahý," komentoval Igor Matovič (OĽaNO). 

Slovensko podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica nikdy nemalo premiéra ako Robert Fico, ktorý by bol tak dobrým, výkonným a poslušným lokajom svojich pánov. Vláda lokajov podľa Lipšica neplní svoju základnú funkciu, pretože nevládne, ale iba slúži finančným skupinám, preto každý ďalší deň jej zotrvania škodí republike. Finančným skupinám podľa Lipšica vláda Smeru-SD umožnila dokončiť rozkradnutie Slovenského plynárenského priemyslu. Fico podľa opozície krajinu predal oligarchom. Hovoriť o tom podľa opozičných strán majú vládne podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP, ktoré vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou EPH, ktorá svoj podiel štátu predáva. 

Premiér návrh na svoje odvolanie označil za absurdný. Fico viní za súčasnú situáciu okolo kúpy 49-percentného podielu stratovej materskej spoločnosti SPP opozíciu. "Keby ste neprivatizovali v roku 2002, tak dnes by nebol žiaden problém," vyhlásil. Fico opäť zopakoval aj svoj argument, podľa ktorého sa kúpou časti SPP od energetickej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) snaží len ochrániť ľudí pred rastúcimi cenami plynu. "Predaj plynu pre domácnosti vždy vytváral stratu. Zvyšovanie cien plynu na vyhláškovú cenu by znamenalo nárast cien o 26 %," tvrdí. Fico však nespomenul, odkiaľ vezme peniaze na každoročné vykrytie straty, a kto ju v konečnom dôsledku zaplatí. "Budem držať nízke ceny plynu za každú cenu," skonštatoval. 

Mimoriadnu schôdzu poznačil utorňajší incident, pri ktorom poslanci Smeru-SD zákonodarcu za OĽaNO Jozefa Viskupiča podľa jeho slov napadli pre kartónovú postavu Roberta Fica vo futbalovom drese s nápisom "Daroval Slovensko zbohatlíkom". Po tom, ako si Smer-SD v utorok o polnoci odhlasoval, že mimoriadna schôdza sa skončí v stredu o siedmej ráno a bude pokračovať v stredu o siedmej večer, poslanec Smeru-SD Ivan Varga bez slova zobral kartónovú postavu Fica stojacu pri rečníckom pulte a odniesol ju zo sály. Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) za ním kričal, aby ju nechal tak, pretože je jeho majetkom. Viskupič chcel Vargovi postavu Fica zobrať. Figurínu Fica dali opoziční poslanci vedľa rečníckeho pultu po tom, ako premiér s členmi vlády a poslancami Smeru-SD odišli z rokovacej sály. 

Fico si pri svojom vystúpení zasa dal vedľa rečníckeho pultu veľký diagram s cenami plynu. Opoziční poslanci Ficovu názornú pomôcku zo sály nevyniesli. 

"Pán Paška je totálne neschopný predseda parlamentu a trúfam si to posúdiť. Pán Paška nemá pod kontrolou schôdzu. Premiér mu prikazuje, čo má robiť, čo má kedy spraviť, Hlina mu skáče po hlave, nie je si schopný prečítať rokovací poriadok a riadiť sa ním. Môžete sa hanbiť," odkázal v závere mimoriadnej schôdze Paškovi Richard Sulík (SaS). 

Mimoriadna schôdza k Ficovmu odvolávaniu trvala viac ako 20 hodín, opoziční poslanci strávili v laviciach dve noci. Z balkónu a v kinosále rozpravu v stredu v noci sledovalo okolo 200 návštevníkov. Ľudia na balkóne v závere schôdze na Pašku a podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú (Smer-SD) kričali - "odstúpiť, odstúpiť".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona