O ocenenie Grierson Awards dominuje rekordný počet žien

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 13:33 • 2 min
O ocenenie Grierson Awards dominuje rekordný počet žien

BRATISLAVA - Shortlistu tohtoročných britských dokumentárnych cien Grierson Awards dominuje rekordný počet žien.

slovakia

left justify in out

V rámci vlaňajšieho ročníka sa o ocenenie uchádzalo 36 kandidátok, tento rok ich je až 56. Lorraine Heggessey, predsedníčka Grierson Trust, ktorý ceny zastrešuje, sa pre spravodajský portál BBC vyjadrila, že ju teší zvyšujúci sa počet žien v súťaži, po tom ako boli v predošlých ročníkoch nedostatočne zastúpené.


Medzi kandidátkami na Grierson Award sú Pamela Gordon so sériou Dementiaville, Nicola Brown s projektom Secret Life of 4, 5 and 6 year olds, Charlotte Scott, ktorá režírovala dokument Attenborough and the Giant Dinosaur či Davina McCall so seriálom Long Lost Family.


Dementiaville je nominované v kategórii Najlepší dokument, Secret Life of 4, 5 and 6 year olds sa uchádza o cenu pre najlepší zábavný dokument a strihový dokument, pričom v druhej spomínanej kategórii je aj Long Lost Family. McCall môže vyhrať cenu aj pre najlepšieho moderátora, o ktorú súťaží spolu s Davidom Attenboroughom či Davidom Olesogom. Grierson Awards môže získať aj oscarový dokument Amy od Asifa Kapadiu, a to v kategóriách Najlepší dokument o umení a Najlepší celovečerný dokument.


V shortliste je 41 projektov od BBC, 26 projektov stanice Channel 4 a sedem od televízie ITV. Po prvý raz je nominovaný aj titul spravodajského portálu theguardian.com. “Je veľmi povzbudzujúce, že digitálne platformy ako Netflix, Vice či theguardian.com podporujú vysokokvalitné dokumenty, ktoré na naše obrazovky prinesú novú perspektívu,” uviedla Heggessey. Konečné nominácie na Grierson Awards zverejnia 20. septembra. Slávnostné odovzdávanie cien, ktoré si pripomínajú škótskeho dokumentaristu Johna Griersona, sa uskutoční 7. novembra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies