O obmedzení hazardu v hlavnom meste rozhodne zastupiteľstvo vo februári

NETKY.SK • 16 Január 2017, 16:23 • 2 min
O obmedzení hazardu v hlavnom meste rozhodne zastupiteľstvo vo februári

BRATISLAVA – O obmedzení hazardu v Bratislave rozhodnú mestskí poslanci na svojom februárovom zasadnutí. Informoval o tom dnes primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal s tým, že sa ukončila kontrola všetkých 136.139 odovzdaných podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v meste.

slovakia

left justify in out

"Kontrola ukázala, že máme platných 98.118 podpisov," priblížil primátor.

 

Na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré bude 16. februára, tak predloží návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré by malo po jeho schválení obmedziť hazard v Bratislave. Na to, aby bola petícia úspešná, bolo potrebné najprv získať podpisy od 30 percent dospelých Bratislavčanov, čo je asi 106.000 obyvateľov. Národná rada SR však v novembri 2016 prijala novelu zákona o hazardných hrách, ktorou sa upravilo kvórum a v Košiciach i v Bratislave stačí, ak petíciu podpíše 15 percent obyvateľov nad 18 rokov.

 

Po schválení a vydaní VZN sa od dátumu jeho účinnosti nebudú podľa primátora vydávať nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier na území hlavného mesta. "Licencie, ktoré boli udelené pred účinnosťou VZN, budú naďalej platné do doby skončenia ich platnosti," vysvetlil Nesrovnal. Podľa zákona o hazardných hrách teraz Bratislava udelí individuálnu licenciu žiadateľovi, ktorý predloží úplnú žiadosť a preukáže splnenie podmienok ustanovených zákonom.

 

"Ak prevádzkovateľ splní všetky zákonné podmienky, hlavné mesto mu individuálnu licenciu musí vydať. Bratislava i iné obce tak v boji s hazardom ťahajú za kratší koniec," tvrdí bratislavský magistrát. Petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste spustil v máji 2015 primátor Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali, že prevádzok s hazardnými hrami je v Bratislave viac ako lekární. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární.

 

Petíciu, ktorú podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, odovzdali následne v júni 2016 do podateľne magistrátu. V auguste 2016 bratislavská samospráva zistila, že jej chýba 3039 z 8018 hárkov z odovzdanej petície. Primátor toto zmiznutie doteraz nevysvetlil a odkazuje na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa prípadom, po podaní trestného oznámenia zo strany primátora či niektorých poslancov, zaoberajú.

 

Asociácia zábavy a hier predpokladala, že Bratislava nevyzbierala dostatočné množstvo podpisov, a teda 30 percent, ako pôvodne vyžadoval zákon a približne 106.000 podpisov mesto nemá. "Primátorovi však vyšla vyčkávacia taktika a tlak na vládu, aby sa zmenil zákon a znížilo sa kvórum pre Bratislavu na 15 percent, a tak môže realizovať zákaz hazardu. Podľa pôvodného zákona by to nebolo možné, lebo nemali dostatok podpisov," vysvetlila hovorkyňa asociácie Dominika Lukáčová.

 

Od začiatku podľa nej asociácia spochybňuje platnosť petície a formu, ako bola predložená, zberaná a čo bolo jej obsahom. "Máme právne analýzy, ktoré nám dávajú za pravdu a pôjdeme súdnou cestou," uviedla.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona