Nitriansku nemocnicu preveruje polícia, anonym v liste píše o prešľapoch riaditeľa

NETKY.SK • 28 Október 2016, 18:03 • 2 min
Nitriansku nemocnicu preveruje polícia, anonym v liste píše o prešľapoch riaditeľa

NITRA – Nitrianska polícia preveruje informácie z anonymu, ktorý niekto podal na riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) v Nitre Jozefa Valockého. Píše sa v ňom o viacerých starších kauzách z nemocnice, ale aj o ďalších veciach v súvislosti s osobou riaditeľa.

slovakia

left justify in out

List s nadpisom „Jozef Valocký – čo napáchal vo FN Nitra“ prišiel viacerým médiám, Generálnej prokuratúre SR aj nitrianskej prokuratúre, ktorá ho odstúpila polícii. „Nitrianska polícia v tejto veci koná. Prijali sme oznámenie, ktoré preverujeme,“ uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. O anonyme ako prvé informovali Nitrianske noviny.


V liste sa okrem iného spomína známa kauza bielenia karty novorodenca, ktorá stála miesto námestníčku riaditeľa nemocnice Alenu Ďurišovú. Valocký sa jej pôvodne zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Po neutíchajúcej medializácii prípadu ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala“.

 

Anonym ďalej spomína nákup operačných stolov pre ťažkých pacientov, čo je kauza z roku 2013. Nemocnica v podmienkach verejnej súťaže stanovila, že stoly musia mať nad 500 kilogramov. Vzniklo podozrenie, či tender nebol šitý na mieru jednej firme, ktorá sa ako jediná do súťaže prihlásila a aj ju vyhrala – B. Braun Medical. Ostatní štandardní dodávatelia ponúkali operačné stoly s nižšou nosnosťou, maximálne 454 kilogramov. „Podľa našich informácií má nielen jedna firma na Slovensku v ponuke operačné stoly s nami požadovanou nosnosťou, t. j. bola možnosť podať aj konkurenčnú ponuku,“ reagoval vtedy pre agentúru SITA Valocký.


Podľa Valockého, ktorý je zároveň poslancom Národnej rady SR za Smer-SD, je cieľom anonymu zdiskreditovať ho. „Jediným cieľom tohto účelového udania je diskreditácia mojej osoby a nemocnice, sú to nezmysly. Niekomu veľmi prekáža, že FN Nitra je podľa nezávislých hodnotení dlhodobo najlepšou nemocnicou, že sa nám darí zvyšovať kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti bez dlhov a s pozitívnym hospodárskym výsledkom,“ uviedol pre agentúru SITA. Podľa jeho slov bola počas uplynulých troch rokov vo FN Nitra dvakrát kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktorá nezistila žiadne závažnejšie nedostatky.

 

V anonyme sa okrem iného píše, že riaditeľ si vytvoril apartmán so sprchou a WC v oddelenej časti riaditeľstva Fakultnej nemocnice v Nitre, uzatvoril prístup na sekretariát a zakazuje prijímať akékoľvek stránky. Valocký to odmieta. Podľa jeho slov nejde o apartmán, ale o kanceláriu, v ktorej je bežný kancelársky nábytok, ktorý je tam dlhodobo - skrinky a sedačka. „Ide o priestor na účely rokovaní. Nie je pravda, že tam nikto nemá prístup,“ podčiarkol. Sprchu tam vytvorili podľa neho preto, že pôvodne tam boli dva staré záchody, z ktorých nechali jeden a namiesto druhého urobili sprchu. Celá rekonštrukcia vtedy vyšla na 38-tisíc slovenských korún vrátane DPH, povedal riaditeľ.


Podľa anonymu Valocký počas celého letného obdobia od mája do septembra s výnimkou roku 2016 nechodil do práce, ale trávil čas vo svojom letnom sídle v Chorvátsku. „Prišiel občas na jeden – dva dni podpísať poštu a vyriešiť klebety, ktoré mu donášači pravidelne oznamovali a tiež pourážať pracovníkov, ktorí si počas jeho neprítomnosti museli plniť svoje pracovné povinnosti,“ píše sa v liste.

 

Na všetkých pracoviskách nemocnice údajne panuje strach a napätie, zamestnanci sa v obave o stratu práce boja prehovoriť. Množstvo lekárov z nemocnice odišlo. Valocký povedal, že za osem rokov jeho šéfovania odišlo 68 atestovaných lekárov. „Predstavuje to v priemere osem lekárov ročne. Z uvedeného počtu časť odišla do dôchodku, niektorí nepredĺžili zmluvy po rodičovskej dovolenke a časť odišla v rámci prirodzeného pohybu pracovných síl,“ uviedol.

 

Anonym ďalej poukazuje na to, že na chirurgickej klinike mal údajne Valocký v rokoch 2009 – 2010 a v rokoch 2013 – 2014 nadúväzok, ktorý bol však iba na papieri, aby neprišiel o odbornosť chirurga. „Poberal len výplatu, neoperoval žiadneho pacienta,“ tvrdí pisateľ listu. Valocký to odmieta. „Pokiaľ ide o môj úväzok spred dvoch rokov, nikdy som nechcel nič zadarmo, takéto obvinenia sú opäť len účelovým pokusom očierňovať moju osobu,“ reagoval.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona