O názve obce nebudú rozhodovať občania, ale vláda

NETKY.SK • 17 December 2013, 12:14 • 2 min
O názve obce nebudú rozhodovať občania, ale vláda

BRATISLAVA - O názve obce nebudú rozhodovať jej obyvatelia, ale vláda. Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu zákona o obecnom zriadení poslancov za Most-Híd Árpáda Érseka a Gábora Gála, ktorou reagovali na nedávne odmietavé stanovisko vlády, ktorá neumožnila zmenu názvu obce Tešedíkovo na Pered, hoci o tom v obci rozhodla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov v referende.

slovakia

left justify in out

"Vôľu občanov musí rešpektovať akákoľvek vláda," konštatoval Árpád Érsek. Návrh predložili preto, aby sa už nikdy nemohlo stať, že kabinet vôľu občanov rešpektovať nebude. Vláda by podľa návrhu musela rešpektovať zmenu názvu obce, ak o tom rozhodnú v referende jej obyvatelia. V prípade, že by kabinet mal pochybnosti o dodržaní zákona, mohol by sa podľa poslancov za Most-Híd obrátiť na ústavný súd, ktorý by mal vo veci konečné slovo. 

Ak občania rozhodnú o názve obce priamo, prostredníctvom referenda, nemôže podľa poslancov za Most-Híd vôľu samotných občanov poprieť orgán, ktorý nie je volený, teda vláda, ktorá je len vymenovaná. Kabinet Smeru-SD, ktorý neumožnil zmenu názvu Tešedíkova na Pered, podľa Érseka konal v rozpore s princípmi demokracie a právneho štátu. 

Zásadné výhrady k zmene názvu obce Tešedíkovo na Pered mala Stála názvoslovná subkomisia Terminologickej komisie Ministerstva vnútra SR. Nesúhlas so zmenou názvu vyjadrila preto, že by podľa nej došlo k porušeniu zákona o obecnom zriadení a zákona o štátnom jazyku. Stanovisko subkomisie odsúhlasilo ministerstvo kultúry, ktoré taktiež neodporúčalo zmenu názvu Tešedíkovo na Pered. Ministerstvo poukazuje na skutočnosť, že oficiálne názvy obcí, nachádzajúcich sa na území Slovenska, sa určujú výlučne v štátnom jazyku SR pri súčasnom rešpektovaní spisovnej normy slovenského jazyka. Vláda podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka miestne referendum neignorovala, zákony však podľa neho hovoria jasnou rečou. "Názvy obcí musia byť v štátnom jazyku a navrhovaný názov je maďarský. Z nášho pohľadu je to pôvodný uhorský názov a nemyslíme si, že je dobré sa k nemu vracať, tak isto ako sa Bratislava nevráti k Pozsony," uviedol 16. októbra Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies