O nástrahách internetu učia deti kreslené ovečky

NETKY.SK • 23 Január 2012, 08:49 • 2 min
O nástrahách internetu učia deti kreslené ovečky

O nástrahách internetu učia deti kreslené ovečky

slovakia

left justify in out

img

O nebezpečenstve, ktoré hrozí na internete, učia deti kreslené ovečky v rozprávkach ovce.sk. Zábavnou formou im ukazujú, prečo nemajú dávať svoje fotky v spodnej bielizni či plavkách na sociálne siete, akú hodnotu majú čisto internetové priateľstvá, ale aj prečo je zlý rasizmus či anorexia.

"Pre nižšiu vekovú kategóriu detí projekt pôsobí ako prevencia, mládeži vtipne nastavuje zrkadlo ich nevhodného správania a dospelých chce projekt poučiť," hovorí vedúci projektu zodpovedne.sk a scenárista rozprávok Miroslav Drobný.

K rozprávkam tvorcovia pripravujú aj metodické príručky, aby ich posolstvá mohli rodičia a učitelia deťom vysvetliť. "My si jednu rozprávku pozrieme aj viackrát, lebo deti nepochopia úplne obsah, oni tam vidia iné veci. Preto rozoberáme, čo urobili postavy dobré a čo zlé," povedala riaditeľka bratislavskej Základnej školy Dudova 2 Hana Závodná. S deťmi sa o rizikách internetu rozprávajú na hodinách informatiky.

Drobný upozorňuje, že bezpečnostné zámky a technické zabezpečenia na počítačoch nestačia. Deti majú k internetu prístup často nielen doma a v škole, ale aj na mobile, či u kamarátov. "My dávame dôraz, aby deti mali dostatok informácií, keď príde lákanie, či sa odfotiť, neodfotiť, šikanovať, nešikanovať, či podľahnem lákaniu na nejaké drogy cez internet, či budem tak dlho na internete, aby som sa dostal do závislosti," uviedol pre TASR.

Prvé štyri časti rozprávok ovce.sk mali premiéru v roku 2009. V súčasnosti môžu rodičia aj učitelia na internete nájsť 13 častí, ktoré vysiela aj RTVS. Ďalšie diely by mali pribudnúť tohto roku.

Seriál je prekladaný do cudzích jazykov, doma aj v zahraničí získal deväť ocenení. Ovce.sk vznikli ako súčasť projektov zodpovedne.sk, pomoc.sk a stopline.sk. Pomoc.sk je linkou pomoci deťom a mladistvým, prostredníctvom ktorej sa môžu poradiť s odborníkmi o zodpovednom používaní internetu a problémoch, s ktorými sa stretli. Stránka stopline.sk zas slúži na nahlasovanie nezákonného obsahu alebo činností na internete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies