O mimoriadnej správe ombudsmanky ani o Gorile sa v parlamente hovoriť nebude

NETKY.SK • 3 September 2013, 13:52 • 2 min
O mimoriadnej správe ombudsmanky ani o Gorile sa v parlamente hovoriť nebude

BRATISLAVA - Mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, v ktorej hovorí o možnom porušovaní základných práv a slobôd zo strany niektorých orgánov, sa na rokovanie 23. schôdze NR SR nedostane.

slovakia

left justify in out

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ju do programu nezaradil a podporu dnes nezískal ani návrh Daniela Lipšica (nezaradený) a Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), aby sa tak stalo. Zahlasovalo zaň len 65 zo 145 prítomných poslancov. Exministerka spravodlivosti argumentovala tým, že zistenia ombudsmanky sú vážne, týkajú sa práv skupiny osôb a nemôžeme ich brať na ľahkú váhu. Jana Dubovcová v správe píše, že konaním niektorých orgánov došlo a dochádza nielen k závažnému porušeniu základných práv a slobôd, ale aj to, že porušenie sa týka väčšieho počtu osôb a z nich aj veľkého počtu maloletých detí, najmä rómskej národnostnej menšiny. Správa poukazuje na možnosti prístupu rómskych detí k vzdelaniu, keď sú zaraďované do špeciálnych tried častokrát len pre svoj pôvod a prináša tiež iný pohľad na raziu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Lipšic neuspel ani so žiadosťou, aby sa o poslednej správe o vyšetrovaní kauzy Gorila hovorilo aj v pléne, nielen na výbore. O doterajších správach špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika sa v rokovacej sále hovorilo. Neprešiel ani návrh, aby bola do 31. decembra predložená ďalšia priebežná správa o vyšetrovaní.

Alojz Hlina neúspešne žiadal, aby minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) musel predložiť do parlamentu správu o tom, či konaním niektorých nebankových spoločností nedochádza k páchaniu trestného činu úžery. Jozef Mikloško (KDH) sa zase pokúsil presadiť, aby NR SR vyjadrila nespokojnosť s prenasledovaním kresťanov v Egypte a aby vláda a prezident využili možnosti na rokovania. Ani tento návrh neprešiel.

Viliam Novotný (SDKÚ-DS) zasa stiahol svoj návrh oslobodiť dobrovoľných darcov krvi od poplatkov súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou. Ako vysvetlil, o presnom znení právnej normy ešte rokuje s predstaviteľmi Červeného kríža.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona