O Maďarov nás oberá aj systém národnostného školstva

NETKY.SK • 20 August 2013, 17:05 • 2 min
O Maďarov nás oberá aj systém národnostného školstva

BRATISLAVA - Vládna správa o stave národnostných menšín na Slovensku konštatuje, že počet Maďarov na Slovensku klesá. Ako ukazujú sčítania obyvateľov, za 20 rokov ich u nás ubudlo viac ako stotisíc. Dobre na tom nie je ani veková štruktúra maďarskej národnostnej menšiny, jej príslušníci sú stále starší.

slovakia

left justify in out

Niekdajší generálny riaditeľ sekcie ľudských práv na úrade vlády a člen Helsinského výboru pre ľudské práva na Slovensku Kálmán Petőcz pre agentúru SITA povedal, že správa nehľadá hlbšie príčiny tohto trendu. Podľa jeho slov spočívajú v nesprávnom nastavení štátnej politiky. Most-Híd tvrdí, že problémom je aj výučba slovenčiny na národnostných školách.

Správa ako jednu z príčin menuje migráciu ľudí do zahraničia. "Ak sa za dvadsať rokov nepodarilo zásadnejším spôsobom znížiť regionálne rozdiely medzi južným a východným Slovenskom a zvyškom krajiny, tak sa nemôžeme čudovať, že z týchto oblastí je najvyšší stupeň migrácie, odchodu ľudí, aj do zahraničia," tvrdí Petőcz. Ďalším dôvodom je podľa správy takzvaná prirodzená asimilácia, čiže zmiešané manželstvá. Petőcz sa pýta, prečo by malo byť prirodzené, že 90 percent detí zo zmiešaných manželstiev sa v dospelosti stáva etnickými Slovákmi? Ak rodičia, aj čisto maďarskí, pošlú svoje dieťa do slovenskej školy, na 90 percent sa podľa Petőcza z neho stane v dospelosti etnický Slovák. "Prečo by to malo byť samozrejmé a prirodzené," kladie otázku Petőcz.

Strana Most-Híd tvrdí, že ubúdanie Maďarov na Slovensku sa nedá zastaviť. Možno ho len spomaliť. "Príčiny vidíme v tom, že veľmi veľa mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú, kam dajú dieťa do školy, malo problém so slovenčinou a preto sú presvedčení, že v školách s vyučovacím jazykom maďarským sa nedá dostatočne dobre naučiť po slovensky a preto dávajú svoje deti do slovenských škôl," píše v stanovisku pre agentúru SITA hovorkyňa strany Zuzana Bačiak Masaryková. Potrebné je, aby sa v školách s vyučovacím jazykom maďarským vyučoval slovenský jazyk ako druhý jazyk alebo ako cudzí jazyk, myslí si Most-Híd. "To je cesta, keď sa deti naučia jazyk rýchlejšie so schopnosťou dobre komunikovať a diskutovať a zároveň budú poznať svoje korene a aj maďarskú históriu," píše sa v stanovisku. Štát doposiaľ nedokázal zaviesť efektívnu metodiku a motiváciu pre výučbu slovenčiny pre deti, ktoré žijú v homogénnom inojazyčnom prostredí národnostných menšín, hovorí Petőcz.

Vysokí štátni predstavitelia neustále obviňujú menšiny z nelojálnosti voči štátu len preto, že si chcú uplatniť svoje práva, myslí si Petőcz. "V takejto atmosfére potom nečudo, že veľa Maďarov, ale aj príslušníkov iných menšín odchádza, alebo sa dobrovoľne vzdávajú svojej identity, ak nechcú byť ostrakizovaní," dopĺňa. Správa tiež konštatuje, že spolunažívanie majority a príslušníkov národnostných menšín je v každej sfére života na Slovensku bez problémov. Ďalej sa v nej píše, že v prípade maďarskej národnostnej menšiny možno badať problémy len v politickej rovine, ktoré vytvárajú zástupcovia niektorých politických strán. "Túto vetu musel písať niekto, kto asi nežije na Slovensku. Konštatácie podobného typu sú už aj v odbornej spisbe dávno prekonané," uzatvára Petőcz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies