O leteckú spoločnosť ČSA majú záujem Korean Air a Qatar Airways

NETKY.SK • 5 December 2012, 20:11 • 2 min
O leteckú spoločnosť ČSA majú záujem Korean Air a Qatar Airways

O leteckú spoločnosť ČSA majú záujem Korean Air a Qatar Airways - Doprava Letecké spoločnosti Korean Air a Qatar Airways prejavili záujem o získanie podielu v českom národnom prepravcovi České aerolinie (ČSA). Podľa premiéra ČR Petra Nečasa by vláda o pre

slovakia

left justify in out

img

Letecké spoločnosti Korean Air a Qatar Airways prejavili záujem o získanie podielu v českom národnom prepravcovi České aerolinie (ČSA). Podľa premiéra ČR Petra Nečasa by vláda o predaji mohla rozhodnúť v apríli alebo máji budúceho roka. Informoval o tom server E15.
      Český Aeroholding, pod ktorý ČSA spadajú, oslovil 50 spoločností. Prioritou pri výbere konečného záujemcu pritom nebude iba ponúknutá cena či ochota prevziať väčší podiel než ostatní uchádzači, ale to, ako nový partner ČSA dokáže prispieť k rozvoju pražského letiska a samotnej leteckej spoločnosti.
      Korean Air by mohol mať pred svojím blízkovýchodným konkurentom viacero výhod. Rovnako ako ČSA je firma súčasťou aliancie Skyteam, česká spoločnosť navyše v utorok (4. 12.) oznámila, že na budúci rok spustí pravidelné lety do Soulu, a to v spolupráci s juhokórejskou firmou. ČSA okrem toho už jedného partnera v Perzskom zálive majú, a to Etihad Airways zo Spojených arabských emirátov.
      Český Aeroholding ponúka až 96 percent akcií ČSA, záujemcovia však takýto podiel získať nemôžu. Európska legislatíva totiž stanovuje, že spoločnosti so sídlom mimo Európskej únie nesmú v európskych aerolinkách získať väčšinový podiel.
      Podľa šéfa Českého Aeroholdingu Miroslava Dvořáka sú však šance na úspešnú privatizáciu veľmi malé. Pravdepodobnosť úspešného dokončenia predaja je nižšia než 30 percent, tvrdí Dvořák. 
      Podľa českého ministra financií Miroslava Kalouska súčasťou privatizačného úsilia je vyriešenie sporov s aerolinkami Travel Service. Tie sa sťažujú na nerovnaké podmienky na českom trhu. Travel Service na základe dohody stiahne žalobu za 2,5 miliardy Kč (99,04 milióna eur), Český Aeroholding zasa od leta 2013 prestane prevádzkovať charterové lety pod hlavičkou svojej dcérskej spoločnosti HOLIDAYS Czech Airlines.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies