O krok bližšie k obchodnej vojne? Čína je pripravená prijať adekvátne protiopatrenia, ak USA zavedú ďalšie clá

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 12:45 • 2 min
O krok bližšie k obchodnej vojne? Čína je pripravená prijať adekvátne protiopatrenia, ak USA zavedú ďalšie clá

PEKING - Čína prijme protiopatrenia v "rovnakej hodnote a rozsahu", ak Spojené štáty zavedú ďalšie clá na čínske produkty.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to čínsky veľvyslanec vo Washingtone. To zvýšilo obavy z blížiacej sa obchodnej vojny medzi oboma najväčšími svetovými ekonomikami. Cchuej Tchien-kchaj to povedal v súvislosti s nedávnym návrhom amerického prezidenta Donalda Trumpa zaviesť ďalšie dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote až 60 miliárd USD (48,70 miliardy eur) po ukončení vyšetrovania podľa článku 301 amerického Zákona o obchode z roku 1974.

 

img

 

"Ak to urobia, určite podnikneme protiopatrenia v rovnakej výške, v rovnakom rozsahu a rovnakej intenzite," uviedol Cchuej Tchien-kchaj v rozhovore uverejnenom na internetovej stránke Čínskej televíznej siete (CGTN) a v utorok v štátnej televízii. Očakáva sa, že americké tarify budú zamerané na produkty od agrosektora cez automobilový priemysel až po výrobu dopravných lietadiel. A v prípade eskalácie sporu aj na oblasť služieb.

 

Čína začiatkom tohto týždňa zvýšila alebo zaviedla nové clá na 128 produktov dovážaných v USA. Ročná hodnota ich importu dosahuje 3 miliardy USD. Ide o odpoveď Pekingu na marcové americké clá na dovoz hliníka a ocele z Číny. Investori sa obávajú, že tieto kroky sú predohrou obchodnej vojny.

 

Vyšetrovanie podľa článku 301 iniciované americkým prezidentom Trumpom sa zameriava na obvinenia z krádeže duševného vlastníctva a núteného prenosu technológií do Číny. Cchuej Tchien-kchaj v tejto súvislosti uviedol, že Čína posilňuje ochranu duševného vlastníctva. "Čína zvyšuje svoje úsilie a posilňuje náš právny systém v tejto konkrétnej otázke, a robí veľký pokrok," povedal. (1 EUR = 1,2321 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona