O Krištáľové krídlo za rok 2010 sa uchádza 23 nominovaných osobností

NETKY.SK • 12 Január 2011, 08:28 • 2 min
O Krištáľové krídlo za rok 2010 sa uchádza 23 nominovaných osobností

O Krištáľové krídlo za rok 2010 sa uchádza 23 nominovaných osobností

slovakia

left justify in out

img

Celkom 23 najúspešnejších osobností Slovenska je nominovaných na cenu Krištáľové krídlo 2010 v ôsmich kategóriách. Prestížne ocenenia v 14. ročníku budú odovzdané počas galavečera 16. januára v Sále opery a baletu novej budovy SND v Bratislave v priamom prenose Slovenskej televízie. Nad tohtoročným podujatím prevzala záštitu predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.
"Krištáľové krídlo vnímame ako národnú cenu," povedal v úvode dnešného stretnutia s médiami predseda COOP Jednota Slovensko a zároveň predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla Gabriel Csollár, ktorý spolu s autorkou ocenenia Máriou Vaškovičovou zverejnili nominácie. V kategórii divadlo a audiovizuálne umenie sú nominovaní  Jana Oľhová, Róbert Roth a Jaroslav Vojtek, v kategórii hospodárstvo Pavol Lančarič, Daniela Vanečíková a Juraj Šmatlík, v kategórii šport Pavol Demitra, Anastasia Kuzminová a Róbert Vittek, v kategórii publicistika a literatúra Boris Filan, Ján Paulíny a Veronika Šikulová.
Jozef Kabáň a Marek Ormandík sú nominovaní za oblasť výtvarného umenia, Andrej Alexy, Ladislav Kaboš a Viktor Šabík v oblasti architektúry, Anatolij Dvurečenskij, Mária Frankovičová, Peter Kothaj v kategórii medicína a veda, za oblasť hudby sú nominovaní Jozef Ľupták, Miloš Valent a Martin Valihora. Na mimoriadnu cenu za celoživotné dielo sú nominovaní zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka a cestovateľ František Kele.
Z týchto nominácií odhlasujú členovia Veľkej poroty v tajnom hlasovaní laureátov v jednotlivých kategóriách. V galaprograme vystúpia v sprievode orchestra SND pod taktovkou Oskara Rózsu speváci Miro Žbirka, Jana Kirschner, Nela Pocisková, Martin Chodúr a Anabela Patkolová. Režisérom programu je Tomáš Eibner, moderátorom Michal Hudák.  
"Výhodou tejto ceny je, že oceňujeme počin za ukončený rok a vždy v tom roku sa udeje veľké množstvo počinov v duchovnej, športovej či vedeckej oblasti. Máme veľa úspešných, múdrych, schopných ľudí, preto Krištáľové krídlo musí z roka na rok viac a viac otvárať oči, viac sledovať a vyberať tých ľudí, ktorí v spoločnosti niečo dosiahli a posúvajú túto krajinu dopredu," uviedla pre TASR Vaškovičová.  
Krištáľové krídlo prichádza v tomto roku s novou aktivitou, Krištáľovým plesom, ktorý sa uskutoční 5. marca v novej budove SND. V rámci plesu bude ocenená aj trojica významných umelcov za celoživotné dielo. Cenou pre nich bude soška Krištáľová Minerva autorky Jany Brisudovej. "Pôvodne som zamýšľala urobiť ho ako súčasť galavečera, vďaka dobrej spolupráci so SND sme však rozhodli, že spoločnými silami budeme vedieť zorganizovať aj ples, ktorý by sa mohol stať plesom národným, taký tu totiž chýba. Krištáľové krídlo spája umelcov, vedcov aj športovcov a túto dobrú atmosféru chceme preniesť aj na tento ples," dodala Vaškovičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies