O kreslo primátora by bojovali Ftáčnik a Kňažko

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 17:39 • 2 min
O kreslo primátora by bojovali Ftáčnik a Kňažko

BRATISLAVA - Ak by sa komunálne voľby konali už tento víkend, kreslo primátora by obhájil Milan Ftáčnik.

slovakia

left justify in out

Za ním by skončil ďalší nezávislý kandidát na primátora Bratislavy Milan Kňažko. Vyplýva to z telefonického prieskumu verejnej mienky agentúry VisioStat. Podľa prieskumu by Ftáčnikovi dalo svoj hlas 34,1 percenta voličov, 29,7 percenta hlasov by získal Kňažko. Oficiálny kandidát SDKÚ-DS, mestský a krajský poslanec Ivo Nesrovnal by skončil štvrtý s 8,7 percenta voličských hlasov. Predbehol by ho s 12,3% súčasný viceprimátor Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ). Agentúru SITA o tom informoval výkonný riaditeľ agentúry VisioStat Vladimír Vladár.

 

Respondenti si mohli vybrať aj z mien, ktoré sa v súvislosti s komunálnymi voľbami skloňujú, zatiaľ však kandidatúru na post primátora Bratislavy nepotvrdili. Okrem Budaja je to František Šebej (Most-Híd), ktorého by volilo 7 a pol percenta voličov a 4,9% Bratislavčanov by svoj hlas dalo Matúšovi Vallovi ako kandidátovi vznikajúcej strany Sieť. Z opýtaných by 2,8% za primátora Bratislavy volili iného kandidáta. 

 

Podľa prieskumu je väčšina Bratislavčanov (87%) presvedčených, že primátorom má byť osobnosť, ktorá bude chrániť záujmy Bratislavy a jej obyvateľov. Dve tretiny respondentov (66%) sa pritom zhodujú, že primátor má byť hlavne dobrým manažérom. Naopak, 36 percent Bratislavčanov si myslí, že primátorom mesta musí byť skúsený komunálny politik. 

 

V prieskume zisťovali aj to, ako sú oficiálni či možní kandidáti na primátora medzi Bratislavčanmi známi. Drvivá väčšina pozná Milana Kňažka a Milana Ftáčnika. Budaja pozná 86 percent Bratislavčanov, meno Františka Šebeja je známe 59 percentám oslovených. Každý štvrtý respondent vie, kto je Ivo Nesrovnal, Matúša Valla, ktorého meno sa spomína v súvislosti so stranou Sieť, pozná sedem percent oslovených. 

 

Reprezentatívny telefonický prieskum verejnej mienky medzi obyvateľmi Bratislavy k blížiacim sa komunálnym voľbám uskutočnila agentúra VisioStat v dňoch 19. až 29. mája 2014 na vzorke 1 005 dospelých obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave. Do prieskumu boli zaradení kandidáti, ktorí v tom čase svoju kandidatúru už ohlásili (Ivo Nesrovnal, Milan Ftáčnik) alebo na základe medializovaných informácií zvažujú svoju možnú kandidatúru na primátora (Ján Budaj, František Šebej ,Matúš Vallo a Milan Kňažko, ktorý kandidatúru oznámil oficiálne 30. mája).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona