O kreslo predsedu Trnavského kraja súperia Berényi a Mikuš

NETKY.SK • 22 November 2013, 11:41 • 2 min
O kreslo predsedu Trnavského kraja súperia Berényi a Mikuš

TRNAVA - O kreslo predsedu Trnavského samosprávneho kraja budú v sobotňajšom druhom kole volieb súperiť József Berényi (SMK, OKS) a Tibor Mikuš (NEKA). V prvom kole získal 46-ročný Berényi 14 339 voličských hlasov, 61-ročný Mikuš dostal 31 310 hlasov.

slovakia

left justify in out

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja má štyridsať poslancov. Najsilnejšie zastúpenie v ňom v nadchádzajúcom volebnom období bude mať strana Smer-SD – 12 poslancov, SMK – 11 poslancov, koalícia KDH – SDKÚ-DS – sedem poslancov, Most – Híd získal štyri mandáty a nezávislí poslanci šesť kresiel. 

Trnavský kraj má 560-tisíc obyvateľov, rozdelený je na sedem volebných obvodov a 524 volebných okrskov. Právo voliť má 469 tisíc obyvateľov, v prvom kole prišlo do volebných miestností 82 tisíc voličov, čo je 17,46 percenta. 

Druhé kolo volieb do orgánov samosprávnych krajov bude v sobotu 23. novembra od 7:00 do 22:00. Právo voliť do orgánov samosprávnych krajov majú občania SR a cudzinci, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Podmienkou je tiež trvalý pobyt v obci, ktorá patrí do územia kraja. Voliť v krajských voľbách sa dá iba v mieste trvalého bydliska. Neexistuje voličský preukaz, s ktorým sa napríklad vo voľbách do Národnej rady SR dá hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku. Každý volič môže voliť iba poslancov, ktorí patria do jeho voličského obvodu. Z tých istých dôvodov sa nedá hlasovať poštou zo zahraničia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona