O kone z Národného žrebčína je záujem aj na americkom kontinente

NETKY.SK • 30 December 2010, 08:27 • 2 min
O kone z Národného žrebčína je záujem aj na americkom kontinente

O kone z Národného žrebčína je záujem aj na americkom kontinente

slovakia

left justify in out

img

Unikátnu expozíciu Hipologického múzea, jazdiareň, plemenné kone i ukážky umenia jazdcov mohli dnes vidieť návštevníci Dňa otvorených dverí v Národnom žrebčíne (NŽ) v Topoľčiankach. "Návštevníci si mohli prezrieť ustajňovacie priestory, v hale prebiehali verejné tréningy jednotlivých jazdeckých disciplín, ktoré žrebčín má a zastrešuje. Od 13. hodiny to bol zasa slávnostný galaprogram, kde sa predstavili jednotlivé plemená koní. Naši jazdci predviedli známu štvorylku a predviedli klasickú jazdeckú školu s topoľčianskymi lipicanskými žrebcami. Takisto sme pripravili predstavenie plemien, názornú ukážku skokov a takisto záprahovú ukážku," uviedol pre TASR riaditeľ Národného žrebčína v Topoľčiankach Michal Horný.
Tradičný deň otvorených dverí sa koná od roku 2001 a získal si u milovníkov koní značnú obľubu. Aj dnes boli improvizované tribúny plné návštevníkov. "Je to svojím spôsobom komorná atmosféra, pretože historická budova jazdiarne bola postavená v roku 1910 a patrí do pamiatkového režimu, kde sú obmedzené kapacitné možnosti, či už pre divákov, ale aj pre samotné kone. Na jar 1. mája je naplánovaný začiatok chovateľskej, jazdeckej a turistickej sezóny. To sa už bude konať vonku a sem sa už zmestí aj viac ľudí. Máme zmontované tribúny s kapacitou pre viac ako 3000 sediacich divákov," informoval Horný.
Podľa jeho slov má NŽ za sebou náročnú sezónu poznačenú hospodárskou krízou, zlým počasím, ale aj viacerými úspechmi. "Museli sme zrušiť Dunajsko-alpský pohár, čo sú vlastne majstrovstvá Európy dvojzáprahov, kde bolo do Topoľčianok prihlásených vyše 300 koní zo 17 krajín. Pracovali sme na tom intenzívne sedem rokov a nakoniec nás sklamalo počasie, keď po neustálych lejakoch vyrážala spodná voda a nepomohli ani drenáže," skonštatoval Horný. Ako spomenul, NŽ pokračoval aj v tomto roku v racionalizačných opatreniach, vďaka ktorým sa podarilo znížiť počet pracovníkov z 300 v roku 1990 na 90 v tomto roku. "Tá činnosť je pritom v súčasnosti rozmanitejšia a rozšírenejšia, takže produktivita na jedného pracovníka je veľká," uviedol Horný.
Aj napriek ťažkému obdobiu sa žrebčínu podarilo dosiahnuť  viaceré úspechy. "Chovateľský rok bol veľmi úspešný, keď sa nám narodilo vyše 100 žriebät pri vynikajúcej natalite všetkých plemien koní, vynikajúcom zdravotnom stave, vynikajúcej reprezentácii, či už na chovateľských šampionátoch, alebo na športových podujatiach. Takže sezónu môžem zhodnotiť ako dosť rozkolísanú," skonštatoval Horný. NŽ v Topoľčiankach tento rok klesli tržby z predaja koní o 30 percent. Napriek tomu sa podarilo predať niekoľko desiatok zvierat do európskych krajín a postupne sa NŽ darí presadzovať aj na trhoch na americkom kontinente. Už v januári by mali do Topoľčianok prísť kupci z Čile, ktorí už majú cez internet vyhliadnuté aj konkrétne kone.
Žrebčín v súčasnosti hospodári na 1000 hektároch poľnohospodárskej pôdy a je jediným štátnym chovom koní na území Slovenska. Chová vzácne plemená koní európskych genetických zdrojov, ako sú napríklad lipican, hucul či shagya arab. Chov dnes predstavuje stádo 550 kusov koní. Žrebčín bol založený v roku 1921.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona