O kauzu Bezák sa môžem zaujímať, riešiť ju ale musíte na Slovensku

NETKY.SK • 5 Október 2013, 15:16 • 2 min
O kauzu Bezák sa môžem zaujímať, riešiť ju ale musíte na Slovensku

BRATISLAVA - Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka to povedal dnes po tlačovej konferencii v Bratislave, ktorú venoval sekularizácii Európy.

slovakia

left justify in out

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka sa o kauzu odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka zaujíma, riešiť ju však podľa neho treba tu, na Slovensku. Povedal to dnes po tlačovej konferencii v Bratislave, ktorú venoval sekularizácii Európy.

"Je to problém, ktorý musíte vyriešiť na Slovensku. Je to nešťastná kauza, to bezpochyby, keď vyvoláva takéto napätie. Tí, ktorých sa týka, musia hľadať cestu, ako vám to vysvetlia," povedal s tým, že ako pražský arcibiskup nemá v tejto veci žiadne kompetencie.

Zdôraznil, že Konferencia biskupov Slovenska je plne kompetentná a má o kauze aj viac informácií. "Poznám veľké množstvo rôznych chýrov a neviem, nakoľko sú pravdivé a nakoľko nie," dodal. "O niektorých veciach sa dozvieme až ex post, z archívu. Prečo? Pretože úrad biskupa alebo kňaza nie je úradom politického predstaviteľa, ktorý vychádza z demokratickej voľby, ale je menovaný. Je to služobný post a aj v armáde, keď sa preraďujú generáli, nevydáva sa žiadne prehlásenie," poznamenal.

Na margo situácie v Českej republike, kde dochádza k vyrovnaniu medzi štátom a cirkvou, Duka povedal, že v tejto veci neexistuje napätie medzi štátom a cirkvou. "Sú napätia medzi ľavicou, ktorá je presvedčená, že to má byť inak. Vieme, že ten zákon schválil parlament a ústavný súd. Debata o tom, či je každý moment vyvážený, tam sa nezhodneme nikdy, ani ja nemôžem byť úplne spokojný," zdôraznil.

Na tlačovej konferencii, ktorá bola súčasťou tretieho dňa aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE), sa Duka venoval sekularizácii Európy. Tá je podľa neho problematická najmä pre svoju extrémnosť. "V duchu globalizácie, sťahovania národov, sme mnohí presvedčení, že nastáva koniec sveta a do popredia vystupuje vyhrotený apokaliptizmus, milenarizmus," poznamenal. "To znamená, že Boh a diabol spolu vedú zápas ako rovný s rovným, čo je z hľadiska židokresťanskej tradície čistý nezmysel," zdôraznil. Duka pripomenul, že kresťania by mali činiť svojim blížnym to, čo by chceli, aby oni robili im. "V tomto zmysle je kresťanstvo najsekulárnejšie náboženstvo. Všetky náboženstvá merajú zbožnosť na základe zbožných úkonov. V kresťanstve to tak nie je," dodal.

Štvordňové zasadnutie Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) v Bratislave dnes pokračuje tretím dňom. CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, ako aj arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru, spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies