O jedlá Žitného ostrova je veľký záujem

NETKY.SK • 14 Júl 2012, 21:02 • 2 min
O jedlá Žitného ostrova je veľký záujem

O jedlá Žitného ostrova je veľký záujem - Gurmán V obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda v rámci XII. ročníka gastronomicko-kultúrneho festivalu Tajomstvá dobrohoštských pecí dnes slávnostne odovzdali do prevádzky obecnú pec.

slovakia

left justify in out

img

V obci Dobrohošť v okrese Dunajská Streda v rámci XII. ročníka gastronomicko-kultúrneho festivalu Tajomstvá dobrohoštských pecí dnes slávnostne odovzdali do prevádzky obecnú pec. Projekt sa realizoval s finančnou podporou Úradu vlády SR, povedal TASR zástupca starostu obce Zoltán Juhos. Podľa jeho slov bolo dnešné podujatie obohatené o rôzne nové jedlá, remeselnícke výrobky a bohatý kultúrny program. "Každoročne ponúkame návštevníkom pochúťky Žitného ostrova a predstavujeme aj remeselnícky dvor, v rámci ktorého prezentujeme košikárstvo, hrnčiarske práce a výrobky z kože," uviedla jedna z organizátoriek podujatia Anikó Juhos s tým, že účinkujúci i účastníci prichádzajú nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska a zastúpené sú rôzne hudobné i tanečné žánre. "Popri vystúpeniach sólistov a skupín ponúkame návštevníkom celý rad gastronomických špecialít," pokračoval zástupca starostu. Dodal, že za pomerne priaznivého počasia labužníci na otvorených dvoroch ochutnali lokše, držkový perkelt, grilované prasiatko, cigánsku pečienku, osúchy, halászlé, pečené ryby, fazuľový, hovädzí a kotlíkový guláš, štrúdle, langoše, pečenú klobásu, trdelník, bravčovú panenku so slaninou, grilovanú krkovičku i rôzne iné špeciality z rýb, hydiny a diviny. Ak sa počasie nepokazí, podľa Juhosa tohtoročné podujatie, ktoré trvá do nedeľňajšieho rána, navštívi asi 2000 až 2500 návštevníkov. "Najviac labužníkov prišlo z neďalekého hlavného mesta Bratislavy," zdôraznila Juhos. Na slávnostnom odovzdaní pece sa zúčastnil aj poslanec NR SR Arpád Érsek (Most-Híd), ktorý je spoluzakladateľom podujatia. "Som príjemne prekvapený. Dobrohoštské pece, dobrohoštské chute a otvorené dvere lákajú ľudí. Vidíme tu dedinský život, je to iný svet," uviedol. Ako dodal, je veľmi rád, že tradícia naďalej pokračuje.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies