O hlúpejšom staviteľovi ste určite ešte nepočuli

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 08:13 • 2 min
O hlúpejšom staviteľovi ste určite ešte nepočuli

Človek nemusí byť skúsený murár s dlhoročnou a bohatou praxou, aby vedel posúdiť, že pri stavbe akéhokoľvek domu sa vyžaduje viac ako len zručnosť.

slovakia

left justify in out

Chce to, samozrejme, trpezlivosť, cit pre detail a staviteľ by mal mať zodpovedané základné otázky ešte skôr než sa pracovný proces vôbec začne. Musí vedieť, či bude mať dostatok prostriedkov na zakúpenie materiálu, s akým časovým rozpätím sa približne ráta, ale predovšetkým je dôležité stavať na skutočne dobrom základe. Ak sa totiž dom položí na nepremyslené miesto, veľký problém na seba nenechá dlho čakať.

 

Na pohľad rovnaké
Boli kedysi dvaja stavitelia. Obaja mali v pláne postaviť dom a dokonca začali s prácou v rovnakom čase. Použili zhodný materiál, robota im šla šikovne, a oboch napĺňala spokojnosť pri pohľade na pekne pôsobiace dielo. Existoval však jeden zásadný rozdiel, ktorý ich od seba odlišoval. Múdry staviteľ si ako základ zvolil skalu. Dom postavil na nej, pretože umne posúdil, že sa mu to vyplatí, a neprinesie to neželané prekvapenia v budúcnosti. Hlúpy staviteľ staval, naopak, na piesku, čo znamená, že nielenže sa nezaoberal možným rizikom, navyše si pravdepodobne naivne namýšľal, že nič zlé sa stať nemôže.

 

Búrka
Ako to však už býva, na svet prichádza nejedna búrka. Jedna sa zniesla aj tam, kde mali stavitelia svoje domy, a bola veru obrovská. Fučal silný vietor, padal dážď, nebezpečenstvo bolo čo i len pozrieť sa von z okna. Múdry staviteľ si pokojne odpočíval v dome, pretože pohroma sa k nemu nedostala. Veď predsa staval na skale, ani vietor nemohol príbytok narušiť. Len škoda, že sa to nedá povedať o hlupákovi, ktorý bojoval o holý život. Jeho dom z piesku sa okamžite zrútil a jemu neostalo vonkoncom nič.

 

Je to o živote
Podobenstvo o Dvoch staviteľoch pri istej príležitosti porozprával Ježiš a je zaznamenané v Evanjeliách. Chcel ním poukázať na skutočnosť, že aj človek je staviteľ, a to bez ohľadu na to, aké je jeho profesionálne zameranie. Každý si predsa buduje život, zveľaďuje ho a občas aj renovuje. Či obstojí a nezrúti sa pri najbližšom sklamaní, o tom rozhoduje základ. Boh je jediná skala, ktorú nepremôže ani najhlbšia bolesť a nezoslabne ani pod náporom zla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies