O grant na Zelené oázy možno žiadať už len pár dní

NETKY.SK • 7 December 2017, 06:00 • 2 min
O grant na Zelené oázy možno žiadať už len pár dní

BRATISLAVA – Už len niekoľko dní môžu neziskové organizácie, školy, centrá voľného času, komunitné centrá či mestá a obce žiadať o grant na vybudovanie a revitalizáciu verejných priestorov, ekologicky hodnotných lokalít a turistických trás v rámci grantového programu Zelené oázy.

slovakia

left justify in out

Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft tento rok na projekty vyčlenili 56-tisíc eur. Uzávierka prijímania žiadostí o grant je 11. decembra. "Program Zelené oázy sa od svojho vzniku snaží reagovať na aktuálne výzvy v oblasti životného prostredia, a tak verný svojmu poslaniu sa v tomto ročníku prioritne zameriavame na realizáciu adaptačných opatrení ako reakciu na zmenu klímy,“ uviedol Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Medzi adaptačné opatrenia podľa Hronca patria projekty na zadržiavanie vody a podpora efektívnejšieho hospodárenia s vodou, rozširovanie zelených plôch, budovanie zelených striech alebo opatrenia na prevenciu a elimináciu následkov lokálnych povodní. „Mnohí ľudia majú originálne nápady, ako riešiť problémy s vodou vo svojom okolí a tých by sme chceli podporiť. Inšpiráciou pre žiadateľov môže byť aj existujúci katalóg adaptačných opatrení miest a obcí Bratislavského samosprávneho kraja,“ vyhlásil Hronec s tým, že zapojenie miestnych komunít a dobrovoľníkov do projektov je jedným z hlavných cieľov programu. Získané finančné prostriedky môžu byť použité na obstaranie materiálu na výsadbu a úpravy terénu, náradie a iné potreby, ktoré sú v súlade s environmentálnym zámerom projektu.

V minulom ročníku získalo grant v celkovej výške 56 000 eur 23 projektov. Osobitnú podporu mali projekty zamerané na vytvorenie alebo obnovenie verejných priestorov predovšetkým v mestách a na sídliskách, kde by deti mohli rozvíjať svoje športové a pohybové aktivity. Odborná komisia sa zhodla, že najzaujímavejším projektom 11. ročníka bol projekt Braille sa učí nielen z kníh. Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovy?m postihnutím z Bratislavy upravila školskú záhradu pre potreby detí so zrakovy?m znevy?hodnením, vysadila záhony, bylinkovú špirálu a umiestnila popisné tabuľky pre nevidiacich.

Podrobné informácie o grantovom programe Zelené oázy, kritériá a prihlasovacie formuláre sú na stránkach www.oazy.sk, www.ekopolis.sk a www.slovnaftludom.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies