O dunajskú lodnú mestská dopravu v Budapešti je záujem

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 11:09 • 2 min
O dunajskú lodnú mestská dopravu v Budapešti je záujem

O dunajskú lodnú mestská dopravu v Budapešti je záujem - Doprava Od 1. júla vozí Budapeštiansky dopravný podnik (BKV) cestujúcich v rámci mesta už aj loďami po Dunaji.

slovakia

left justify in out

img

Od 1. júla vozí Budapeštiansky dopravný podnik (BKV) cestujúcich v rámci mesta už aj loďami po Dunaji. Napriek skutočnosti, že lodná doprava je v meste najpomalšia, ju mnohí kvôli pohodliu volia aj na cestu do práce.
      Podľa reakcií verejnosti ide o iniciatívu s dobrou snahou, pričom je na nej ešte čo vylepšovať. Pochvalu si vyslúžil informačný systém pre cestujúcich a aj väčšina novovybudovaných prístavísk.
      Systém cestovného a zliav, ktorý pre plavbu zriadili, spôsobuje pre BKV vysoké straty. Cestovný lístok, ktorý možno kúpiť priamo na lodi, stojí 400 forintov (1,4 eura). Turisti tak môžu absolvovať lacnú plavbu po Dunaji, ktorá ich na výletných lodiach – síce so sprievodcom – vyjde vyše desaťnásobne viac.
      Najviac kritiky si vyslúžili relatívne staré lode, aj keď niektoré sú vybavené prístupom na internet prostredníctvom WIFI, či bufetom. Časom plánujú flotilu terajších štyroch čiastočne zrekonštruovaných lodí BKV nahradiť modernými plavidlami.
      Dunajská linka D11 sa plaví medzi zastávkami Újpest, Árpádov most a Haller utca, linka D12 a D13 medzi zastávkami Rómaifürdö a Kopaszi gát.
      Pravidelná mestská doprava loďami v maďarskej metropole fungovala už aj v 20. storočí. Koncom 80. rokov prepravili na dunajskom úseku ročne jeden milión ľudí. Cieľom BKV je, aby lode využilo ročne aspoň pol milióna pasažierov.
      Projekt obnovy budapeštianskej riečnej dopravy podporila Európska únia sumou 450 miliónov forintov (1,52 milióna eur), k tomu Budapešť prispela sumou 50 miliónov forintov (takmer 169.000 eur).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona