O dobrovoľnú vojenskú prípravu má záujem viac ako 70 občanov

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 11:44 • 2 min
O dobrovoľnú vojenskú prípravu má záujem viac ako 70 občanov

BRATISLAVA – O dobrovoľnú vojenskú prípravu zatiaľ prejavilo záujem vyše 70 občanov, informovali agentúru SITA z Komunikačného odboru Ministerstva obrany SR.

slovakia

left justify in out

Najviac ľudí sa zatiaľ prihlásilo na Regrutačnej skupine v Košiciach a najnižší záujem je na Regrutačnej skupine v Nitre. Záujemcovia, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky, sa môžu prihlásiť do 15. apríla v regrutačných skupinách v krajskom meste podľa miesta trvalého bydliska.

 

Absolvovať musia prijímacie konania, na ktorom posúdia ich zdravotnú a psychickú spôsobilosť. Len tí, čo spĺňajú zákonom stanovené podmienky a prejdú prijímacím konaním, nastúpia na 12-týždňovú dobrovoľnú vojenskú prípravu, ktorá by sa mala začať v júli.


Vojakom dobrovoľnej vojenskej prípravy sa môže stať občan, ktorému vznikla branná povinnosť alebo ju dobrovoľne prevzal. Záujemca musí byť spôsobilý na právne úkony, mať štátne občianstvo Slovenskej republiky, musí byť bezúhonný, spoľahlivý, ovládať štátny jazyk, musí mať najmenej stredné odborné vzdelanie.

 

Tiež nesmie byť evidovaný ako občan, ktorý odoprel výkon mimoriadnej služby. Voči záujemcovi o dobrovoľnú vojenskú prípravu nesmie byť vedené trestné stíhanie.


Cieľom tohto projektu je umožniť občanom získať základné vojenské vedomosti a zručnosti. Takáto možnosť na Slovensku po ukončení povinnej základnej vojenskej služby absentovala. V tomto roku by malo dobrovoľnú vojenskú prípravu absolvovať maximálne 150 občanov.

 

Bude to jedna z foriem dopĺňania aktívnych záloh. Najlepší budú mať možnosť ísť k profesionálom. Výcvik bude trvať 12 týždňov v Prápore výcviku Martin a skladať sa bude z dvoch častí – deväť týždňov bude trvať základný výcvik a tri týždne odborná príprava. Cieľom je, aby absolventi počas výcviku získali základné vedomosti a zručnosti, ktoré sú potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a pre plnenie úloh krízového manažmentu.

 

Po úspešnom absolvovaní výcviku bude vojak dobrovoľnej vojenskej prípravy povýšený do hodnosti vojak 2. stupňa a následne zaradený do záloh ozbrojených síl. Počas výcviku budú mať dobrovoľníci bezplatne zabezpečené ubytovanie a stravovanie, požičajú im výstroj a výzbroj.

 

Zároveň dostanú za dobrovoľný výcvik príspevok 375 eur. Budú im tiež preplácať cestovné náklady na prípravu a z prípravy a ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia.


Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webových stránkach https://www.mosr.sk/dvp/ alebo im ich poskytnú zamestnanci regrutačných skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies