O dĺžke štrajku rozhodnú učitelia na jednotlivých školách

NETKY.SK • 21 November 2012, 20:32 • 2 min
O dĺžke štrajku rozhodnú učitelia na jednotlivých školách

O dĺžke štrajku rozhodnú učitelia na jednotlivých školách - Zaujímavosti O dĺžke štrajku, ktorý má odštartovať v pondelok (26. 11.

slovakia

left justify in out

img

O dĺžke štrajku, ktorý má odštartovať v pondelok (26. 11.) ráno, rozhodnú učitelia na jednotlivých školách. Niektoré teda môžu zostať zatvorené dva dni, niektoré aj dlhšie. Centrálny štrajkový výbor rozhodne o prerušení či ukončení štrajku na Slovensku podľa situácie, ktorú budú hlásiť školy.

„Po troch až štyroch dňoch môžu niektorí zamestnanci povedať, že nemôžu dlhšie štrajkovať, pretože je to záťaž na ich peňaženky a pokiaľ takáto situácia nastane, centrálny výbor môže rozhodnúť o prerušení alebo ukončení štrajku. Bude to závisieť od situácie na jednotlivých školách,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej besede odborársky predák Pavel Ondek. Potvrdil, že v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici okolo 10.00 h vyjdú v pondelok (26. 11.) školskí zamestnanci do ulíc.

Podľa predsedníčky Združenia samosprávnych škôl Slovenska Aleny Petákovej pripadá do úvahy aj taká alternatíva, že by sa po niekoľkých dňoch ostrého štrajku školy otvorili, ale nevyučovali by.„Neprebiehal by vzdelávací proces, len výchovný,“ povedala. Riaditeľ petržalskej základnej školy (ZŠ) na Pankúchovej ulici Štefan Rác dnes pre TASR uviedol, že škola zostane zatvorená dva dni. Z finančných dôvodov sa však nezapoja nepedagogickí zamestnanci. Odborári stále nemajú kompletné údaje, koľko školských zamestnancov sa do štrajku zapojí. Ondek dnes zopakoval, že spomedzi zamestnancov na základných školách by ich malo ísť do štrajku okolo 80 percent.

Hoci má odborový zväz štrajkový fond, podľa Ondeka v ňom nie je toľko prostriedkov, aby zaplatili štrajkujúcim ušlú mzdu počas štrajku. Učiteľom však z neho zaplatia autobusy na protesty. Podľa medializovaných informácií niektorí riaditelia uvažujú, že učiteľom doplatia peniaze, o ktoré prídu počas štrajku, vo forme odmien alebo osobných príplatkov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona