O dávku v nezamestnanosti treba žiadať v tej krajine EÚ, kde ste pracu stratili

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 10:47 • 2 min
O dávku v nezamestnanosti treba žiadať v tej krajine EÚ, kde ste pracu stratili

BRATISLAVA - Slovenským občanom, ktorí pracujú v inom štáte EÚ a stratia tam prácu, Sociálna poisťovňa odporúča, aby si v danom štáte uplatnili aj nárok na dávku v nezamestnanosti. To znamená, aby navštívili tamojší úrad práce a žiadali tam o dávku ešte skôr, ako z krajiny posledného zamestnania vycestujú. Je to najjednoduchší spôsob, ako si rýchlo vyriešiť túto životnú situáciu.

slovakia

left justify in out

Po priznaní dávky v nezamestnanosti v štáte posledného zamestnania si migrujúca osoba nemusí vyčerpať celý priznaný nárok na dávku iba v tejto krajine. Môže si nechať vyplácať dávku v nezamestnanosti zo štátu posledného zamestnania aj na Slovensko.

Export dávky v nezamestnanosti sa uskutočňuje formou priamych platieb na účet poistenca. Ten musí ešte pred návratom na Slovensko požiadať o exportovanie dávky v nezamestnanosti z dôvodu odchodu na Slovensko. Na splnenie podmienok exportu dávky v nezamestnanosti je potrebné, aby nezamestnaný požiadal o export ešte počas prítomnosti na území štátu, ktorý dávku v nezamestnanosti vypláca. Zahraničná inštitúcia to umožní po tom, ako žiadateľ istý čas zotrvá v jej evidencii, spravidla aspoň 4 týždne (túto lehotu je možné primerane skrátiť).

Po povolení exportu sa klient musí vo vopred určenej lehote (spravidla 7 dní) zaevidovať na príslušnom úrade práce na Slovensku a zotrvať v evidencii počas exportu dávky. Dávka v nezamestnanosti sa spravidla exportuje počas troch mesiacov, ale toto obdobie možno predĺžiť až na šesť mesiacov.

Uplatnenie nároku na dávku v nezamestnanosti v inom štáte, ako v štáte posledného zamestnania, by malo byť podľa koordinačných predpisov skôr výnimkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona