O dávku v nezamestnanosti treba požiadať: Aké podmienky musíme splniť?

NETKY.SK • 19 Október 2017, 09:35 • 2 min
O dávku v nezamestnanosti treba požiadať: Aké podmienky musíme splniť?

BRATISLAVA - O priznanie dávky v nezamestnanosti treba po strate zamestnania požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne (SP) podľa trvalého bydliska.

slovakia

left justify in out

Táto dávka sa totiž nepriznáva automaticky.

 

Na jej získanie je potrebné splniť dve základné podmienky - zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a vyžadovanú dobu poistenia v nezamestnanosti, a to 730 dní v posledných troch, resp. štyroch rokoch pred zaradením do evidencie.

 

"Žiadateľ je povinný v tlačive uviesť pravdivo všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť vznik nároku, priznanie a výplatu dávky v nezamestnanosti. Spolu so žiadosťou podáva žiadateľ v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého bydliska Oznámenie o zaradení do evidencie na úrade práce, ktoré mu vystaví úrad práce. Potvrdenie zamestnávateľa zamestnanec nepredkladá," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

 

Nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia žiadateľa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.

 

V septembri 2017 dostávalo zo Sociálnej poisťovne dávku v nezamestnanosti 31.300 poberateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies