O Csatárym bude rozhodovať aj košický súd

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 14:37 • 2 min
O Csatárym bude rozhodovať aj košický súd

KOŠICE – Ladislav Csatáry, nacista obvinený z vojnových zločinov, by sa mal 19. júla postaviť pred košický súd. V utorok o tom informovala hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová.

slovakia

left justify in out

Uviedla, že 20. marca Krajský súd v Košiciach vyzval odsúdeného Ladislava Csatáryho, ktorý žije v Budapešti, aby v lehote 30 dní oznámil, či si zvolí obhajcu. „Keďže odsúdený si obhajcu nezvolil, ustanovil mu ho súd a určil termín verejného zasadnutia na 19. júla. Na verejnom zasadnutí súd rozhodne o spôsobe výkonu trestu, teda o zaradení odsúdeného do ústavu na výkon trestu odňatia slobody na doživotie,“ uviedla Gálová. 

Maďarské orgány zadržali Csatáryho, ktorý má dnes 98 rokov, v júli minulého roku v Budapešti, kde ho po desaťročiach unikania pred spravodlivosťou vypátralo židovské Centrum Simona Wiesenthala. To ho zaradilo na prvé miesto najhľadanejších nacistických zločincov. 

Podozrivý sa mal podieľať na odsune tisícov košických Židov nacistami počas druhej svetovej vojny. V období od 15. mája do 2. júna 1944, keď mal Csatáry na starosti košické geto, odviezli takmer 15-tisíc tamojších Židov do koncentračného tábora Osvienčim. Údajný krutý zločinec odsúdený československým súdom na trest smrti pritom svoju vinu popiera. Rozsudok československého súdu bol neskôr zmenený na trest odňatia slobody na doživotie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies