O čom vlastne hovoril Marek Krajčí, keď vo videu spomínal skúsenosť s Duchom svätým?

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 07:01 • 2 min
O čom vlastne hovoril Marek Krajčí, keď vo videu spomínal skúsenosť s Duchom svätým?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vykonáva funkciu dosť krátko, ak sa na to pozerá z hľadiska času. Avšak je to dosť dlho na to, aby sa stihla proti nemu zniesť vlna kritiky a aby sa do popredia dostávalo niečo iné než činnosť plynúca z profesie.

slovakia

left justify in out

Nešťastný úsek
Tomu, kto sa aktívne pohybuje v prostredí sociálnych sietí, určite neunikol rozruch vyvolaný istým úsekom videa.
V ňom sa Krajčí vyjadruje náboženskou terminológiou, otvorene hovorí o osobnej skúsenosti s Duchom svätým a to všetko je sprevádzané vášnivým prejavom. Ani netreba písať, že väčšina národa sa k tomu upla a pretekala sa v čo najväčšej kreativite v oblasti urážania.


Bez pointy
Pokiaľ sa ale spomína jeho vystúpenie, potom by sa mali uvádzať aj dve pravdy, ktoré sú neopomenuteľné.
Po prvé, úsek je účelovo vyňatý tak, aby ministra zdravotníctva predviedol negatívne. Ak sa totiž čo i len malá časť odtrhne odkiaľkoľvek, vždy to bude zámer, len aby unikol celý kontext. Nedá sa posudzovať minúta, ak príhovor trval bezmála 53 minút.


Po druhé, video bolo zhotovené v roku 2016 a to na pôde cirkvi. Marek Krajčí nevystupoval s kresťanskou tematikou tam, kde sa prerokúva záležitosť vlády.


Obsah
A o čom to teda hovoril?
V období, keď sa konalo kresťanské nedeľné stretnutie, prebiehal sviatok Letníc. Veriaca komunita si ním pripomína zostúpenie Ducha svätého na zem. Je teda prirodzené, že ak bol Marek Krajčí oslovený na kázeň, venoval sa v nej téme. Rozoberal, ako sa svet zmenil vďaka vyliatiu a aká útecha z toho vychádza.


Kráľ a kňaz
Marek Krajčí poukázal na rozdiel medzi starým a novým zákonom. Kým v tom starom sa ľud v Izraeli približoval k Bohu prostredníctvom zákona vpísaného do desiatich prikázaní, v novom nastáva fascinujúca a dosiaľ nepoznaná éra. Duch svätý bol kedysi výsada, ktorú používal iba prorok a kráľ. Človek v tomto postavení ako jediný prežíval Božiu prítomnosť inak. Zostúpenie Ježiša na zem, jeho ukrižovanie, vzkriesenie, ako aj opätovné vystúpenie do neba, zotiera hranicu medzi starým a novým. Ježiš predsa zasľúbil, že hoci odchádza a nebude už nájdený v ľudskej podobe, po odchode pošle tešiteľa, teda Ducha svätého. Obyčajný človek takto dostáva postavenie kráľa a kňaza.


Poslanie
„Na vás je niečo, čo sa v starom zákone nazývalo pomazanie. Každý z vás má výnimočné poslanie," hovoril Marek Krajčí. Dodáva, že Boh nehľadí na zovňajšok, ale vníma výlučne to, v akom stave sa nachádza ľudské srdce.
 

Pýcha
Vystríha aj pred nepriateľkou zvanou pýcha. Vďaka nej sa narúša poslanie. Jedným z jej prejavov je aj to, ak sa reaguje na zlo zlom.


Nuž a kázeň sa uzatvára osobným príbehom, v ktorom roztvára kapitolu svojho života. Problematické na prijatie bol opis toho, ako sa Duch svätý prejavil citeľne a ako ho Krajčí nepopierateľne zakúšal.


Ateista také niečo, prirodzene, nepripustí a je to jeho právo. Koniec koncov je daná slobodná vôľa. No a ten, kto patrí do kruhu kresťanstva, má síce k viere individuálny prístup, ale chápanie Boha je zrejme rovnaké. Vidí sa ako ten, kto je všemohúci, všadeprítomný, vševediaci, ako taký, čo mu nič nie je nemožné. A ak sa v takého verí, potom by azda nemal byť problém zmieriť sa aj s tým, že má schopnosť prejavovať sa aj fyzicky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona