O čom sa Putin a Orbán rozprávali v Kremli? Kľúčové vyhlásenia po stretnutí

NETKY.SK • 2 Február 2022, 18:04 • 2 min
O čom sa Putin a Orbán rozprávali v Kremli? Kľúčové vyhlásenia po stretnutí

MOSKVA – Rokovania medzi prezidentom Ruska a predsedom maďarskej vlády trvali päť hodín. Orbán prišiel do Moskvy s množstvom návrhov na bilaterálnu spoluprácu a takmer na všetky dostal pozitívnu odozvu. TASS uviedla kľúčové vyhlásenia.

slovakia

left justify in out

USA a NATO ignorovali základné body ruských návrhov na bezpečnostné záruky, ale Moskva počíta s pokračujúcim dialógom a dúfa, že dosiahne dohodu. Uviedol to v utorok ruský prezident Vladimír Putin na tlačovej konferencii po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

 

Maďarský premiér, ktorý označil svoju návštevu Moskvy ako „mierovú“, vyjadril presvedčenie, že rozdiely v pozíciách Ruskej federácie a Západu sa dajú prekonať. Pokúsi sa o to francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý, ako potvrdil Putin, môže v blízkej budúcnosti prísť do Ruska. 

 

img

 

Nikto nechce vojnu

 

Moskva podľa Putina pokračuje v analýze odpovedí Washingtonu a Bruselu, „ale už teraz je jasné, že základné obavy boli ignorované“. Prezident pripomenul, že Rusko bolo svojho času jednoducho oklamané sľubom, že „sa infraštruktúra bloku NATO neposunie ani o centimeter na východ“, a že politika „otvorených dverí“, ktorej sa aliancia nemieni vzdať, nie je nikde právne zakotvená.

 

Podľa maďarského premiéra je celkom možné uzavrieť dohody, „ktoré zaručia mier a bezpečnosť pre Rusko a ktoré budú prijateľné pre členské krajiny NATO“. Zdôraznil, že v Európskej únii nie je jediný líder, ktorý by chcel konflikt s Moskvou.

 

Maďarsko nebude mať žiadne problémy 

 

Rusko a Maďarsko sa dohodli na zvýšení dodávok plynu o 1 miliardu metrov kubických (v roku 2021 získala Budapešť 5,9 miliardy) – pre Moskvu to podľa Putina „nebude veľký problém“. „Konečné rozhodnutie prijmú podnikateľské subjekty približne začiatkom apríla,“ upresnil ruský prezident.

 

Maďarsko plánuje čoskoro spustiť výrobu vakcíny Sputnik V na svojom území a už rokuje o dodávke Sputniku Light. V blízkej budúcnosti sa môže počet letov do republiky zvýšiťPutin podporil aj zvýšenie financií na výstavbu železničného obchvatu Budapešti o 2 miliardy dolárov.

 

img

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

 

Dlhé rokovania 

 

Rozhovory medzi Putinom a Orbánom sa konali vo formáte zoči-voči – lídri strávili takmer päť hodín vo vzdialenosti niekoľkých metrov od seba a po výsledkoch si dokonca pripili pohárom šampanského.

 

Orbán pripomenul svoju dlhoročnú známosť s Putinom – od ich prvého stretnutia ubehlo 13 rokov a všetci, ktorí boli vtedy lídrami krajín EÚ, „už nimi nie sú“. Ruský prezident, ktorý na tlačovej konferencii svojmu kolegovi tykal, vyjadril nádej, že „vzájomná práca bude pokračovať“.

 

https://tass.ru/politika/13588881



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies