O Chrenovi a Švejnovi chce naďalej hovoriť na Koaličnej rade

NETKY.SK • 20 September 2010, 07:08 • 2 min
O Chrenovi a Švejnovi chce naďalej hovoriť na Koaličnej rade

O Chrenovi a Švejnovi chce naďalej hovoriť na Koaličnej rade

slovakia

left justify in out

img

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) má síce v súčasnosti viac informácií o kauze Hayekovci, napriek tomu svoj názor nemení. V konaní štátnych tajomníkov Martina Chrena (SaS) a Ivana Švejnu (Most-Híd) vidí konflikt záujmov. O celej veci chce hovoriť s partnermi na Koaličnej rade, ktorá by sa mala konať v utorok 21. septembra. Pre TASR to uviedol hovorca predsedníčky vlády Rado Baťo.
      Šéfka kabinetu tak prostredníctvom neho reagovala na dnešné vyjadrenie lídra SaS Richarda Sulíka. Ten na tlačovej konferencii uviedol, že premiérka dala vyhlásenie o konflikte záujmov v čase, keď ešte nemala dostatok informácií o zmluvách a celom prípade. Dnes majú so Sulíkom podľa jeho slov na kauzu a odstúpenie jeho nominanta Martina Chrena z funkcie rovnaký názor.
      Sulík trvá na tom, že štátny tajomník SaS nemá dôvod pre kauzy odísť z funkcie. Štátna zákazka spoločnosti Hayek Consulting v čase, keď jej spolumajitelia Martin Chren (SaS) a Ivan Švejna (Most-Híd) už pôsobili ako štátni tajomníci, nie je totiž podľa neho dôvodom na odstúpenie nominanta SaS.
      Podľa Sulíka je síce možné, že došlo ku konfliktu záujmov, no podstatné však pre neho je, že "hneď, ako sa o tom Martin Chren dozvedel, vykonal kroky, ktoré viedli po prvé k vypovedaniu zmluvy a po druhé k tomu, aby nedošlo k plneniu a k platbe". "Toto sú podstatné veci," podotkol.
      Obvinenia, ktoré boli vznesené, preto nie sú pre Sulíka a pre jeho stranu relevantné a dostatočné na to, aby Chren odstúpil z funkcie. Líder SaS dodal, že jeho strana nemá problém konať voči tým nominantom, ktorí by porušili zákon. "Ak by sme sa dozvedeli, že niekto z našich nominantov zneužil svoje postavenie, tak budeme konať," ubezpečil Sulík.
      Chren dnes označil medializované kauzy spájané s jeho menom za účelové a vyhlásil, že nič na nich nie je pravda. Zdôraznil, že pokiaľ ide o spomínanú štátnu zákazku spoločnosti Hayek Consulting, konal tak, aby zamedzil hroziacemu konfliktu záujmov. Podľa vlastných slov sa tiež postaral o to, "aby firma Hayek Consulting vypovedala zmluvu bez toho, aby došlo k akémukoľvek finančnému plneniu". Zároveň upozornil, že odkedy vstúpil do vysokej politiky, nemá s Hayek Consulting ani s Hayekovou nadáciou už nič spoločné.
      Spoločnosť Hayek Consulting podpísala v júli tohto roka zmluvu na 8100 eur s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania. Tá patrí pod ministerstvo hospodárstva, ktorému šéfuje Juraj Miškov (SaS) a jeho štátnym tajomníkom je Martin Chren. Štátni tajomníci odišli z firmy až po podpísaní kontraktu. V polovici augusta potom spoločnosť zmluvu vypovedala. Chren tvrdí, že po voľbách prácu firmy nesledoval. Vedomosť o podpísaní zmluvy nemal podľa vlastných slov ani Švejna.
      Zákazky mala spoločnosť za minulej vlády na ministerstve financií, kde v roku 2008 vyhrala tender za vyše 1,4 milióna eur. Podmienky nesplnila žiadna iná prihlásená firma, pričom dvaja konkurenti mali byť prepojení s Hayek Consulting.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona