O českú Telefónicu má záujem ruský miliardár Jevtušenkov

NETKY.SK • 26 Júl 2013, 15:31 • 2 min
O českú Telefónicu má záujem ruský miliardár Jevtušenkov

PRAHA - Ruský miliardár Vladimir Jevtušenkov zvažuje prevzatie najväčšieho českého mobilného operátora Telefónica Czech Republic. Zakladateľ vplyvnej finančnej skupiny AFK Sistema (Sistema) to potvrdil v piatok v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Jevtušenkov už ovláda telekomunikačnú spoločnosť MTS, ktorá má v Rusku a ďalších postsovietskych republikách 101 mil. zákazníkov. Podľa agentúry Bloomberg má záujem aj o získanie ďalšieho ruského operátora Tele2. "Zvažujeme všetky možnosti kdekoľvek ... Dostávame rôzne návrhy a všetko veľmi starostlivo študujeme," povedal Jevtušenkov. Najväčšie zahraničné aktíva má Sistema v Indii, kde od roku 2007 investovala do vybudovania mobilného operátora Sistema Shyam TeleServices 3,6 mld. USD.

Španielska telekomunikačná skupina Telefónica chce do konca tohto roka znížiť svoje zadlženie na menej ako 47 mld. eur. Skupina sa preto zbavuje svojich regionálnych aktív. Doteraz predala 40 % svojich operácií v Južnej Amerike a podľa medializovaných informácií zvažuje a predaj írskeho operátora O2 Ireland. Informáciu o chystanom predaji aktív v Českej republike a na Slovensku priniesla agentúra Bloomberg začiatkom apríla, Telefónica ju však nepotvrdila. 

Telefónica pôsobí aj na Slovensku. Prostredníctvom spoločnosti Telefónica Slovakia poskytuje mobilné služby pod značkou O2. Na slovenský trh vstúpila rozhodnutím výberovej komisie Telekomunikačného úradu SR v roku 2006 a svoju komerčnú prevádzku začala 2. februára 2007. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona