O budúcnosti sýrskeho prezidenta sa nesmie rozhodovať v zahraničí

NETKY.SK • 6 December 2015, 08:55 • 2 min
O budúcnosti sýrskeho prezidenta sa nesmie rozhodovať v zahraničí

DUBAJ - Budúcnosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada môžu určovať len samotní Sýrčania, čo pre spojenecký Irán predstavuje "neprekročiteľnú hranicu". Vyhlásil to dnes významný poradca iránskeho najvyššieho vodcu, ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Bašár Asad je pre Iránsku islamskú republiku neprekročiteľnou hranicou, pretože si ho zvolili za prezidenta Sýrčania," povedal Alí Akbar Velájatí, zahraničnopolitický poradca ajatolláha Alího Chameneího. "Sýrčania musia sami rozhodnúť o svojom osude a nikto za hranicami Sýrie nemôže vyberať za nich," dodal.

 

Osud prezidenta Asada je problémovým bodom v rokovaniach medzi svetovými mocnosťami, ktorých cieľom je nájsť politické riešenie krízy v Sýrii. Zatiaľ čo Irán a Rusko si želajú jeho zotrvanie pri moci, až kým sa v Sýrii neuskutočnia voľby, západné i arabské mocnosti vyhlasujú, že musí odstúpiť.

 

Minister zahraničných vecí USA John Kerry v sobotu oznámil, že ďalšie kolo medzinárodných rokovaní o Sýrii sa uskutoční v priebehu decembra v New Yorku. Doposiaľ sa uskutočnili dve kolá medzinárodných rokovaní o Sýrii na úrovni ministrov zahraničných vecí, a to koncom októbra a v polovici novembra, v oboch prípadoch v rakúskej metropole Viedeň.

 

Velájatí dnes taktiež vyhlásil, že Irán sa pokúsi zmierniť napätie medzi Tureckom a Ruskom vyvolané v novembri zostrelením ruského vojenského lietadla v turecko-sýrskom pohraničí.

 

"Nárast napätia v tomto regióne nikomu neprospeje. Nesmieme sa stavať na žiadnu stranu a máme povinnosť znížiť napätie medzi týmito dvoma krajinami," cituje Chameneího poradcu Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies