O budúcnosti EÚ budú na konferencii Globsec diskutovať Fico, Sobotka a Tusk, príde aj delegácia z Bieleho domu

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 12:06 • 2 min
O budúcnosti EÚ budú na konferencii Globsec diskutovať Fico, Sobotka a Tusk, príde aj delegácia z Bieleho domu

BRATISLAVA – Konferencia Globsec sa začne už tento týždeň v piatok 26. mája v bratislavskom River Parku.

slovakia

left justify in out

Strategickú konferenciu otvorí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, prezident Andrej Kiska a poľská hlava štátu Andrzej Duda. V nedeľu bude záver patriť panelu, na ktorom sa zúčastnia predseda Európskej rady Donald Tusk a premiéri SR a ČR Robert Fico a Bohuslav Sobotka.

 

Približne 150 rečníkov a 1 300 hostí zo 70 krajín sa bude venovať témam ako štvrtá priemyselná revolúcia, tomu, či je demokracia schopná prežiť informačnú revolúciu, budúcnosti Západu a tomu, či sú naše inštitúcie schopné prežiť zmeny v zahraničnopolitickej, ale aj technologickej oblasti a globalizmu a protekcionizmu, ktorý v niektorých krajinách naberá na sile. Ako na dnešnej tlačovej besede informoval zakladateľ Globsecu Róbert Vass, tento 12. ročník je podľa neho nielen najväčší, ale aj najkomplexnejší.

Ako Vass informoval, na „zahranično-politický festival“ príde zástupkyňa šéfa NATO Rose Gottemoeller, čo je podľa neho zaujímavé v tom, že príde iba pár hodín po skončení summitu NATO. Predseda Európskej rady Donald Tusk vystúpi v paneli spoločne s premiérmi SR a ČR Robertom Ficom a Bohuslavom Sobotkom. Medzi vplyvných hostí patrí aj estónska prezidentka Kersti Kaljulaid, chorvátska hlava štátu Kolinda Grabar-Kitarović. Záujem bude podľa organizátorov aj o tureckého ministra zahraničných vecí Mevluta Cavusoglu či jeho ukrajinského kolegu Pavla Klimkina.

 

Ako Vass vysvetlil, mimoriadne náročné bolo dostať do Bratislavy delegáciu z Bieleho domu. Na konferenciu príde poradkyňa amerického viceprezidenta Mika Penca Andrea Thompson či predseda senátneho výboru pre vnútornú bezpečnosť Ron Johnson. Po prvýkrát príde aj významný zástupca Ruska, podpredseda zahranično-politického výboru Dumy Vyacheslav Nikonov.

 

„Okrem toho príde viac vizionárov zo súkromného sektoru, keďže inovatívne veci majú dopad na ekonomiku aj politiku. Takisto ma veľmi teší, že sa opäť zvyšuje pomer žien na konferencii, tento rok je 40-percentný,“ informoval Vass. Ako dodal, udalosť bude pokrývať približne 200 predstaviteľov médií, vrátane britského Guardianu či agentúry AP.

Podľa Vassa Globsec už nie je len bezpečnostnou konferenciou, ale strategickou. „Bezpečnosť nevnímame úzko, iba spojenú s obranou či NATO, ale v širšom kontexte, napríklad vrátane témy udržateľnosti inštitúcií,“ povedal Vass s tým, že tento rok budú aj paralelné diskusie o inováciách a o tom, ako ovplyvňujú ekonomiku a politiku. „Hlavná téma bude adaptácia na budúcnosť. Začíname vnímať, že dynamika zmien vo svete, aj technologických, je exponenciálna a naše inštitúcie sú stále pomalšie a pomalšie. Budeme sa teda zaoberať tým, ako sa vieme sa tieto trendy adaptovať,“ pokračoval Vass.

Čestný predseda Globsecu Rastislav Káčer skonštatoval, že nožnice sa otvárajú na úrovni štátov a občanov. „Všetci z nás cítia, že svet začína byť príliš rýchly a zložitý. Vidíme nárast extrémizmu a niektorí reagujú ako malé deti, ktoré sa zavrú do skrine a myslia si, že problémy zmiznú. To však nikdy nič nevyriešilo,“ povedal na margo súčasných hrozieb Káčer. Ako dodal, Globsec nie je iba platformou na odborné debaty, ale aj hodnotovou platformou. „Som presvedčený, že svet má fungovať na základe hodnôt a liberálna demokracia je ten najlepší scenár,“ dodal čestný predseda Globsecu.

Konferencia sa koná v Bratislave, v Banskej Bystrici a Košiciach budú prebiehať Globsec City Talks, ktoré sa budú venovať konšpiračným teóriám a inováciám.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies