O bratov z kauzy Social Service sa dočasne stará ich mama

NETKY.SK • 8 November 2014, 15:11 • 2 min
O bratov z kauzy Social Service sa dočasne stará ich mama

BRATISLAVA - Maloletých bratov Martinka a Samka, ktorých sa vlani podarilo dostať z adoptívnej rodiny v Anglicku na Slovensko až po intervencii našej vlády, zveril Krajský súd v Trnave dočasne do osobnej starostlivosti matky.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa trnavského krajského súdu Viktória Pagáčová, súd ešte nerozhodol o rozvode rodičov, ani o tom, kto sa bude o deti následne starať. "Okresný súd Dunajská Streda predbežným opatrením zároveň upravil styk otca s oboma maloletými deťmi," doplnila. Toto rozhodnutie je však podľa jej slov len dočasné a bude trvať dovtedy, kým nepadne verdikt o rozvode a úprave práv a povinností rodičov. Rodičov detí rozvádza Okresný súd v Piešťanoch.

 

Ako ďalej informovala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ministerstvo práce ani iná rezortná organizácia o deťoch informácie poskytovať nebudú. Dieťa podľa nich nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromného života rodiny, domova alebo korešpondencie a má právo na ochranu proti zásahom alebo útokom. Agentúra SITA sa pokúšala kontaktovať aj starú mamu chlapcov, ktorá za rodinu komunikovala s médiami, no nezdvíhala telefón.

 

Kauzu adopcie dvoch slovenských chlapcov otvorila v septembri 2012 Televízia JOJ. Anglická sociálna služba - Social Service odobrala Slovenke žijúcej vo Veľkej Británii pred viac ako troma rokmi dvoch maloletých synov Martina a Samuela a rozhodla o ich adopcii. Stalo sa to po tom, ako s jedným z nich matka navštívila lekára, ktorý sociálnu službu upozornil na podozrenie zo sexuálneho zneužitia. Ako však matka dvoch synov uviedla pre médiá, na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina nikdy nevidela. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku. Slovenská republika vstúpila do prípadu ako tretia strana. Britský kráľovský súd rozhodol 14. decembra 2012 o tom, že chlapci prídu na Slovensko. Deti vtedy zverili do opatery starej matky. Maloletí chlapci prileteli v sprievode starej matky a slovenského veľvyslanca na bratislavské letisko 1. januára 2013. Dva dni na to Okresný súd v Dunajskej Strede rozhodol, že o chlapcov sa už právoplatne bude starať ich stará matka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona